Razvoj video igara

Uključene obrazovne institucije

Univerzitet u Kragujevcu

Dostupan u okviru programa

Master 4.0: Razvoj kompjuterskih igara Obavezni

Kratki program studija: Razvoj kompjuterskih igara obavezni

Upoznavanje studenata sa konceptima i tehnikama razvoja 3D video igara. U toku ovog predmeta predviđeno je upoznavanje studenata sa osnovim i naprednim funkcijama softverskog alata „Unreal Engine“ i njegovim servisima. Kurs uključuje osnovna znanja o kompjuterskoj video igri, „Unreal Engine“, skript jeziku „Blueprints“, materijalima u video igrama, animaciji i korisničkom okruženju.

Očekuje se da će studenti razviti sposobnost da razumeju i samostalno dizajniraju savremene 3D video igre zasnovane na „Unreal Engine“ osnovama. Takođe, očekuje se da će studenti razviti sposobnost da razumeju i programiraju u grafičkom skrip jeziku: „Blueprints“ razvijenom za potrebe “Unreal Engine”. Studenti će steći znanja i iskustva samostalnog razvoja 3D video igara.

Teorijska nastava

Uvod u osnove 3D video igara i osnove „Unreal Engine“ sistema. Postupak izrade 3D igara. Faze razvoja 3D igara. Sastav tima za razvoj igara. Alati za razvoj 3D igara. Modeliranje 3D objekata: Površi, poligoni, bojenje 3D objekata, mape i teksture. Razvoj igara u endžinu igre. Funkcionalnosti endžina igre: kreiranje projekata, scena i objekata. Komponovanje scena i osvetljenje. Programiranje – skripting. Razvoj interfejsa igrača. Animacija i zvuk. Osnove veštačke inteligencija u igrama.

Praktična nastava

Vežbe se izvode u računarskoj učionici. Na vežbama se razvijaju jednostavne scene, delovi 3D igrica u „Unreal Engine“. Izrada projekta – razvoja 3D igrica.