Kompanije

Neodvojiv deo Master 4.0 programa čine predstavnici privrede. Stručnjaci iz IT kompanija koje su se uveliko dokazale na tržištu dolaze kao predavači koji najbolje znaju koja znanja se cene u poslu, a same kompanije nude i prakse za studente.

Beograd

Master 4.0 program Umetnost i dizajn video-igara će kroz saradnju sa kompanijama partnerima studentima ponuditi veliki broj gostujućih predavanja stručnjaka iz gejming i kreativne industrije, radionice dekonstrukcije igara i dizajna narativa za video-igre, obilaske gejming kompanija i upozavanje sa njihovim procesima rada, povezivanje sa profesionalnom gejming zajednicom i učešće u programima za razvoj igara. Sve ove aktivnosti deo su praktičnog programa nastave koji će tokom tri semestra imati za cilj da studente upozna sa celokupnim procesom dizajna i razvoja igara kroz timski rad. Na kraju praktičnog programa, studenti će uz podršku mentora raditi na svojim završnim radovima, a dobiće i pristup mnogim drugim programima za profesionalni razvoj u organizaciji Nordeus Hub-a i Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA).

Crater Training Center je nastao 2012. godine kao ogranak kompanije za vizuelne efekte Crater Studio. Tokom vremena, CTC je postao prepoznatljiv po VFX i Game art obrazovanju. Kroz kurseve, događaje kao što je CGA Belgrade, mentorstvo i praksu, CTC pruža obrazovanje usklađeno sa tržištem rada i industrijskim standardima, ali i daje neophodne savete budućim i postojećim profesionalcima u industriji kompjuterske grafike, vizuelnih efekata i gejminga.

Mad Head Games je gejming studio koji je 2011. godine osnovala grupa iskusnih programera i prijatelja. Prve velike uspehe postigli su HOPA naslovima sa izdavačem Big Fish Games. Od tada je studio rastao i transformisao se, pa danas osim casual rade i na razvoju AAA igara. RPG igra Pagan Online, kreirana u partnerstvu sa Wargaming-om, najveći je poduhvat studija.

Nordeus je gejming kompanija iz Beograda nastala 2010. godine. Danas zapošljava više od 170 ljudi u 20 zemalja, a najpoznatija je po Top Eleven – najuspešnijoj mobilnoj sportskoj igri na svetu sa više od 200 miliona registrovanih korisnika. Osim ove igre, Nordeus je poznati i po igrama Golden Boot i Heroic – Magic Duel. Nordeus je i jedan od osnivača Asocijacije industrije video igara Srbije i Inicijative Digitalna Srbija, koje rade na stvaranju podsticajnog okruženja za stvaranje video-igara i razvoju domaće digitalne ekonomije. Kompanija je 2019. godine pokrenula i Nordeus Hub – prostor za zajednički rad, edukativne programe i mentorstvo u oblasti video-igara.

Ova kompanija se bavi razvojem igara za mobilne uređaje jedinstvenog kvaliteta kao deo svetske porodice Playrix, koji je vodeći igrač u razvoju casual mobilnih igara i kreator igara kao što su Gardenscapes i Homescapes, kao i Township, Fishdom, Vildscapes i Manor Matters.

SAE Institut Beograd otvoren je u oktobru 2010. godine. Kao deo SAE International grupe ima misiju da bude svetski lider u obrazovanju koje se tiče multimedija i kreativnih industrija.

Two Desperados je beogradski studio za razvoj mobilnih igara. Igre ovog studija – Woka Woka i Viola’s Quest – obaraju rekorde u „klikeraškoj” free-to-play niši sa više od 30 miliona igrača.

Kragujevac

U okviru studijskog programa Master 4.0 Razvoj kompjuterskih igara, Univerzitet u Kragujevcu je potpisao Protokol o saradnji sa nekoliko vodećih kompanija u oblasti IT, razvoja video-igara i kreiranja VR/AR sadržaja, kao onima koji nude programe u oblasti poslovne administracije, inženjerstva i upravljanja rizicima i bezbednosti. Ovim Protokolom o saradnji, između ostalog, predviđena je realizacija obavezne stručne prakse za strudente u trajanju od najmanje osam nedelja u partnerskim kompanijama:

3Lateral je prepoznat kao pionir u industriji video-igara i ima realizovan veliki broj uspešnih projekata AAA video-igara. Njihova tehnologija ima primenu u mnogim drugim industrijama poput AI, robotike, automobilske industrije, kao i u različitim oblastima istraživanja. U cilju uspešne digitalizacije izgleda i kretanja čoveka, ova kompanija pruža end-to-end rešenje – od elektronike i hardvera za 3D i 4D skeniranje, IT infrastrukturnih rešenja, baza podataka, algoritama za obradu i rešenja u realnom vremenu.

Comtrade Digital Services je dobavljač usluga i rešenja za strateški softverski inženjering. Omogućava kompanijama iz različitih industrija da brže inoviraju svoje poslovne modele uz pomoć digitalne tehnologije, koristeći agilne razvojne metodologije, inovativnu tehnologiju i poslovnu pronicljivost.

Ova kompanija se bavi razvojem igara za mobilne uređaje jedinstvenog kvaliteta kao deo svetske porodice Playrix, koji je vodeći igrač u razvoju casual mobilnih igara i kreator igara kao što su Gardenscapes i Homescapes, kao i Township, Fishdom, Vildscapes i Manor Matters.

Propter, prva startap kompanija iz Srbije u koju je investirao Unicefov Inovacioni fond, razvija platformu za kreiranje sadržaja u virtuelnoj realnosti koju će moći da koriste i nastavnici i učenici. Domaća kompanija je jedna od 11 startap kompanija iz devet zemalja koje koriste tehnologiju za rešavanje digitalnih izazova sa kojima se suočavaju deca širom sveta.

Propter, startap kompanija iz Vršca koja je okupila gejmere i tehnološke entuzijaste, razvija platformu ScioXR koja omogućava jednostavno kreiranje VR/AR (XR) sadržaja kako bi osnažila učenike da uče kroz iskustva. ScioXR platforma omogućava korisnicima da naprave XR sadržaj fokusiran na STEM edukaciju, koji učenici mogu konzumirati na uređajima koji su im lako dostupi – pre svega na pametnim telefonima.

Jedna je od više od 1.000 Steinbeis instituta prisutnih u više od 50 zemalja sveta. Institut u Kragujevacu je ogranak Steinbeis instituta za transfer naprednih tehnologija rizika u Nemačkoj i nudi programe u oblasti poslovne administracije, inženjerstva i upravljanja rizicima, bezbednosti i IT. Pored toga, Steinbeis institut u Kragujevcu nudi konsultantske usluge u različitim oblastima.

Ubisoft doo Beograd je jedan od najnovijoh Ubisoft studija koji se bavi razvojem AAA video-igara. U ovom studiju trenutno se razvijaju kako PC, tako i konzolne verzije tri velika naslova – Ghost Recon, Steep i Rainbow Six: Quarantine. Na svakom od ovih velikoh projekata radi između 200 i 500 članova produkcije iz najrazličitijih Ubisoft studija širom sveta, što im daje priliku za svakodnevnu saradnju sa internacionalnim gejming ekspertima i širenje ekspertize.