Finansijske tehnologije

Finansijske tehnologije

Uključene obrazovne institucije

Elektrotehnički fakultet / Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Cilj predmeta je da polaznicima približi osnovne principe, metode, tehnike i postupke po kojima savremene finansijske tehnologije menjaju finansijski sistem zasnovan na tradicionalnom (FIAT) novcu, bankarstvu i finansijskim tržištima. Poseban cilj je da se studenti upoznaju sa novim postulatima donošenja finansijskih odluka – odluka o investiranju, finansiranju i upravljanju dobitkom i bogatstvom.

Sticanje naprednih znanja o modelovanju, korišćenju i razvoju finansijskih tehnologija za potrebe donošenja finansijskih odluka.

Teorijska nastava

Finteh i transformacija finansijskih usluga. Osnove finansijskih tehnologija. Teorije ekonomije deljenja. Savremeni koncepti novca i plaćanja. Blokčejn i kriptovalute. E-platni sistemi. E tržište zajmova i pozajmica. Finteh infrastruktura. Digitalne i alternativne finansije. Banke i finansijske tehnologije. Finteh startapi i nova tržišta finansijskih usluga.

Praktična nastava

Tipologija finansijskih tehnologija. Savremeni platni sistemi: Mobilni novac, individualna plaćanja i RTGS sistemi. Kriptovalute: Tržišta, tržišne kapitalizacije i metode emisije. Odluke o investiranju: ICO i finansiranje poduhvata kriptonovcem. Odluke o finansiranju: Sistemi digitalnog i alternativnog finansiranja, Crowdfunding i P2P (vršnjak-ka-vršnjaku) sistemi uzajmljivanja i pozajmljivanja.