Povezivanje startap ekosistema Letonije i Srbije — nove prilike na Baltiku

Događaj „Povezivanje startap ekosistema Letonije i Srbije” koji je održan juče u našoj kancelariji okupio je predstavnike tehnološkog sektora, osnivače startapa i investitore iz obe zemlje kako bi se međusobno upoznali i razgovarali o mogućnostima saradnje, ulaganja i povezivanja startap ekosistema.


Predstavnici Letonske agencije za investicije i razvoj (LIAA), HackCodeX hakatona i naše organizacije, koji su organizovali događaj, predstavili su mogućnosti za startape iz Srbije na letonskom tržištu i obrnuto, dok su na panel diskusiji o saradnji startap ekosistema razgovarali Liva Perkone, osnivačica organizacije Helve i poslovni anđeo, Miljan Tekić, COO i suosnivač startapa Tenderly i Ivan Kadić, generalni direktor i suosnivač startapa Reputeo.

 

„Oduševljeni smo prilikom da okupimo predstavnike iz Srbije i Letonije kako bismo istražili potencijalne mogućnosti za rast i inovacije“, rekla je Polina Ivleva, stručnjak odeljenja za podršku startapima u LIAA. „Naš cilj je da pomognemo srpskim startapima da stignu na tržište Letonije predstavljajući prednosti letonskog startap ekosistema i verujemo da je ovaj događaj bio savršena prilika da započnemo saradnju“.

Letonski startap ekosistem je porastao poslednjih godina, pružajući brojne prednosti stranim kompanijama, kao što su startap vize i povoljniji uslovi ulaganja. Na ovaj način  olakšano je stvaranje uspešne saradnje preko granica, a na događaju su predstavljene ove mogućnosti za srpske preduzetnike zainteresovane da otvore svoje poslovanje na tržištu Letonije.

„Izlazak na nova tržišta je važan korak za svaki startap i dobro je da sa tim tržištem ima bliske veze i razumevanje uslova za rast i razvoj. Danas smo domaćim startapima otvorili novi prostor za saradnju, ovog puta na Baltiku, koji je već prepoznat kao mesto inovacija i dobrih prilika za startape“, izjavio je naš direktor Nebojša Bjelotomić. 

Na događaju je predstavljen i predstojeći HackCodeX, jedan od vodećih hakatona u Evropi, koji će se održati u Letoniji, u Rigi, od 3. do 5. juna 2023. HackCodeX takođe poziva predstavnike iz Srbije da se prijave i pokažu svoje veštine, povežu se i potencijalno osvoje vredne nagrade.