Saopštenje povodom odluke Vlade Republike Srbije o dodeli subvencija kompaniji Continental

Beograd, 23. marta 2018.

Odluka Vlade Republike Srbije da dodeli značajna sredstva podsticaja kompaniji Continental i njenom Centru za istraživanje i razvoj u Novom Sadu nailazi na opravdanu zabrinutost velikog dela domaće IT industrije. Na osnovu informacija koje imamo, Inicijativa Digitalna Srbija smatra da ova odluka predstavlja svesno davanje prednosti jednoj kompaniji i stavljanje kompanija koje već posluju u Srbiji u nepovoljan položaj.

Umesto subvencija, smatramo da su za razvoj IT sektora i domaće privrede uopšte potrebna ulaganja okrenuta obrazovanju i osposobljavanju što većeg broja kvalifikovanih ljudi, uključujući one sa specijalizovanim i savremenim znanjima iz ključnih sfera tehnologije. Kako u Srbiji ne postoji dovoljan broj IT stručnjaka, ulaganja i aktivnost Vlade treba da budu usmerena na rešavanje ovog gorućeg problema koji se tiče svake IT kompanije koja posluje u Srbiji.

Inicijativa Digitalna Srbija podržava u više navrata javno iskazani pozitivni stav Vlade Republike Srbije prema razvoju IT sektora u našoj zemlji. Nadamo se da će aktivnosti i ulaganja Vlade voditi ka obezbeđivanju ravnopravnih uslova i fer poslovnog okruženja za sve kompanije i preduzetnike koji posluju na tržištu Srbije i doprinose razvoju naše zemlje.