Prvi dan Kopaonik biznis foruma obeležiće digitalne teme

U nedelju, 6. marta, tokom prvog dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, u saradnji sa Blicom organizujemo dva segmenta programa koji će u fokus staviti široki uticaj koji IT sektor ima na ekonomski i društveni razvoj Srbije, kao i prilike koje investitorima može da donese tržište preduzetničkog kapitala.


Na prvom panelu, pozvaćdmo publiku da sagleda IT industriju u širem kontekstu od uobičajenog koji se oslanja na stereotipnu sliku perspektivnog, ali izolovanog privrednog sektora čiji uspeh ne može da se prelije na svakog stanovnika ove zemlje. Umesto toga, panelisti će baciti svetlo na brojne prilike koje ova industrija otvara onima koji nisu programeri ili koji već imaju izgrađene karijere u drugim segmentima privrede. Pokrenuće se i pitanje da li globalni uspesi domaćeg IT sektora mogu da pokrenu naizgled udaljene industrije kao što su poljoprivreda, zdravstvo ili ugostiteljstvo i na taj način podignu celokupnu privredu na sledeći nivo.

U razgovoru će učestvovati Miša Lukić, osnivač prve konsultantske biznis dizajn kompanije u jugoistočnoj Evropi New Startegy. Pored njega, svoj pogled na ovu temu daće Vuk Popović, osnivač našeg člana Quantox Technology, kompanije sa pet razvojnih centara u Srbiji, ali i kancelarijama u šest drugih evropskih zemalja. Posebno zanimljiv osvrt očekuje se i od Katarine Urošević, direktorke korporativnih komunikacija u HTEC grupi koja je nedavno dospela u žižu šire javnosti akvizicijom dizajn studija iz Silicijumske doline, ali i američkom investicijom u kompaniju vrednom 140 miliona dolara.

Uvodničar u ovu diskusiju pod nazivom „Kome treba jak IT sektor i zašto svima?“ biće ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid koji će podeliti iskustvo jedne od najrazvijenijih svetskih ekonomija koja se u velikoj meri oslanja na inovacije u tehnološkom sektoru, dok će panel moderirati naš direktor Nebojša Bjelotomić.

U drugom satu konferencijskog programa koji pripremamo biće reči o prilikama za investiranje koje su u proteklom periodu nastale u oblasti preduzetničkog kapitala. Da li ova vrsta ulaganja može da konkuriše tradicionalno jakim investicijama u nekretnine? Koje su prednosti investiranja kroz VC fondove, a kome može da bude zanimljivije pridruživanje grupi poslovnih anđela? Na kraju krajeva, ima li domaćih startapa vrednih preuzimanja visokog rizika koje je svojstveno ovakvom ulaganju?

Razgovor na ovu temu vodiće panelisti među kojima je Ivan Bjelajac, jedan od najuspešnijih serijskih preduzetnika u domaćem startap ekosistemu koji trenutno rukovodi MVP Workshopom, blokčejn kompanijom koja se bavi razvojem novih inovativnih poduhvata u ovom domenu. Iz ugla investicionog fonda koji godinama vrlo aktivno ulaže u startape u jugoistočnoj Evropi, na panelu će svoje iskustvo podeliti i Jan Kobler, partner u fondu South Central Ventures. Treći govornik na ovu temu biće Nikola Mijailović, osnivač startapa Joberty  koji je privukao pažnju stručne javnosti kada je prošle godine osvojio nagradu za najbolji startap u kategoriji Marketing Technology na Gitex Future Stars u Dubaiju i podigao jednu od zapaženih anđeoskih investicija.

Na samom početku panela, uvod u diskusiju daće Nataša Škrbić, naša programska direktorka za oblast startap ekosistema, dok će razgovor moderirati Bojana Tomić-Brkušanin, direktorka za operacije i pravno-regulatorne poslove.

Kopaonik biznis forum održaće se 29. put od 6. do 9. marta u hotelu Grand Kopaonik.