Od ideje do uspeha — Preduzmi ideju PLANER

U okviru napora da se podrži rast i razvoj srpskog inovacionog ekosistema nastao je „Preduzmi ideju planer“, alat dizajniran da pomogne preduzetnicima u efikasnom planiranju i realizaciji poslovnih ideja. Iza planera stoji tim projekta „Preduzmi ideju”, koji sprovodimo u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i partnerima.


Preduzmi ideju planer je štampani materijal u formi radne sveske, koji omogućava jasan i organizovan pristup analizi i realizaciji poslovnih ideja. Kao alat za transformaciju ideja u stvarnost. Planer pokriva teme kao što su analiza problema, povezivanje sa ciljnom grupom, postavljanje ciljeva i razvoj planova. Sa dovoljno prostora za beleške, crteže i inspirativne trenutke, planer takođe uključuje To-Do liste koje nas  vraćaju na pravi kurs ako odlutamo.

Znamo da su početne faze razvoja ideje kritične za uspeh. „Preduzmi ideju planer” je kreiran da pruži podršku u ovim ključnim trenucima, omogućavajući preduzetnicima da sistematično pristupe izazovima i povećaju svoje šanse za uspeh“, istakla je Marija Janjušević, jedna od autorki ovog vodiča.

Dostupnost ovog planera u velikom broju gradova širom Srbije predstavlja ključni korak ka demokratizaciji pristupa resursima za razvoj biznisa. Pružanjem alata i podrške na nacionalnom nivou, ne samo da podstičemo rast i razvoj lokalnih sredina, već i doprinosimo ekonomskom razvoju Srbije. Na taj način svi zajedno gradimo snažniju, inovativniju i konkurentniju ekonomiju u našoj zemlji“, rekao je Tadej Kurepa, programski direktor projekta „Preduzmi ideju“.

Planer je besplatan i dostupan je u više od 20 gradova širom Srbije, u Regionalinim inovacionim startap centrima, Naučnim klubovima, fakultetskim inkubatorima, Naučno-tehnološkim parkovima, Mejkers labovima i dugim mestima susreta sa novim idejama i inovacijama.

Planer je dostupan za preuzimanje i u onlajn formatu na platformi NAUČI, pa ga svi koji imaju biznis ideju mogu koristiti da lakše prevaziđu prepreke koje ih očekuju na početku.