Naš član 3Lateral najavljuje sledeće poglavlje u izgradnji kampusa u Novom Sadu

Ovog prepodneva obradovala nas je vest da su naš član 3Lateral i Epic Games najavili naredne korake vezane za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu, što je korak napred u ranije najavljenom investiranju u lokalnu IT zajednicu, obrazovnu infrastrukturu i jačanje celokupnog digitalnog ekosistema naše zemlje.


Kroz današnju predaju urbanističkog projekta kompanija je pružila uvid u budući izgled i sadržaje koje će podržati novi centar za istraživanje i razvoj, a koji je posebno dizajniran za potrebe daljeg unapređenja tehnologija usmerenih ka digitalizaciji čoveka.

Zgrada kampusa koji je zamišljen kao podrška obrazovanju i obrazovnoj infrastrukturi u Novom Sadu, dizajnirana je tako da podrži celokupan razvojni ciklus savremenih tehnoloških rešenja — od istraživanja do proizvoda. Organizacija prostora i tehnička opremljenost kampusa biće posebno prilagođeni potrebama radnih procesa ali će omogućiti i dalje razvijanje grupe MetaHuman proizvoda, 3Lateral hardverskih i softverskih rešenja i stvoriti ambijent koji inspiriše tim ka daljim inovacijama.

„Vidimo veliki značaj u izgradnji prostora koji će dati neophodne alate našem timu, inspirisati stvaranje novih ideja i stimulisati međutimsku saradnju. Verujemo da će ova tehnološki savremena zgrada sa svojim bogatim programom omogućiti našem rastućem timu da dodatno proširi opseg i kvalitet kreativnih aktivnosti.” izjavio je Vladimir Mastilović, osnivač 3Lateral-a i potpredsednik za tehnologije u oblasti digitalnih ljudi u kompaniji Epic Games. „Nastavićemo da podržavamo lokalni ekosistem i lokalne inicijative, dok paralelno sarađujemo sa Epic Games timovima širom sveta. Autentična opremljenost kampusa će osnažiti naš dalji rad na projektima kreiranja digitalnih ljudi, podsticati istraživanje i razvoj našeg doprinosa u AAA produkciji video-igara i doprineti razvoju tehnologija i proizvoda relevantnih za realizaciju Metaverse ideje.”

Fizička blizina kampusa Univerzitetskom centru u Novom Sadu, kao i planirana izgradnja auditorijuma za razmenu znanja u kampusu, dodatno će ojačati partnerstvo kompanije sa univerzitetima u Srbiji i produbiti saradnju između industrije i nauke. Kao lokalni Unreal Engine razvojni centar, 3Lateral će nastaviti da podržava projekte koji se oslanjaju na Unreal Engine tehnologije.

„Iako smo u ranoj fazi projekta, objavljeni detalji predstavljaju okvir za izgradnju našeg novosadskog kampusa. Posebnu pažnju posvećujemo ekološki održivim sistemima i poštovanju okuženja u kome će se kampus nalaziti. Verujemo da projektno rešenje neguje duh kraja u kom gradimo i upotpunjuje izgled ulice i zelenila u njoj.” izjavio je Mike Milest, menadžer za izgradnju u kompaniji Epic Games.

Predaja urbanističkog projekta predstavlja veliki korak ka realizaciji 3Lateral kampusa. Završetak izgradnje kampusa i useljenje tima u novi radni prostor planiran je za 2024. godinu.  Kako kažu iz 3Laterala, tim je uzbuđen što će osnažiti svoje lokalno prisustvo i produbiti odnose sa kreatorima, istraživačima i edukatorima zainteresovanim za Unreal Engine i tehnologije za kreiranje digitalnih ljudi.

*Slike iznad su konceptualne i predstavljaju viziju zgrade koju Epic Games i 3Lateral žele da izgrade. Finalni izgled zgrade (detalji materijalizacije, rasveta, tačne dimenzije i proporcijski odnos elemenata, odabir zelenila kao i drugi elementi) podležan je promenama tokom daljeg razvoja dizajna.