Nakon akvizicije kompanije 3Lateral, Novi Sad očekuje izgradnja naučno-obrazovnog centra po uzoru na slične projekte u Silicijumskoj dolini

Inicijativa „Digitalna Srbija“ ukazuje na značaj odluke američke kompanije Epic Games da, nakon akvizicije novosadskog 3Laterala, nastavi da investira u lokalnu IT zajednicu, obrazovnu infrastrukturu i jačanje celokupnog digitalnog ekosistema naše zemlje. Dolazak svetskog giganta u industriji interaktivne zabave kao što je Epic Games predstavlja veliki podstrek za razvoj digitalne ekonomije u našoj zemlji što je u interesu celog društva


„Planiramo da serijom ulaganja podržimo obrazovanje i obrazovnu infrastrukturu u Novom Sadu. U cilju razmene znanja i iskustava između nauke i privrede, povećanja broja visoko-obrazovanih kadrova i prepoznavanja Novog Sada kao jednog od svetski priznatih centara za razvoj naprednih tehnologija, izgradićemo naučno-obrazovni centar po ugledu na slične projekte u Silicijumskoj dolini,“ izjavio je Vladimir Mastilović, osnivač i direktor kompanije 3Lateral. Mastilović ističe da je 3Lateral tim već krenuo sa širenjem i u prvom talasu pojačanja zapošljava najviše na inženjerskim, istraživačkim i programerskim pozicijama. S obzirom da je multidisciplinarnost ključ uspeha novosadske kompanije, u narednom periodu se očekuje i otvaranje novih pozicija u okviru drugih departmana.

Izuzetnu važnost ovog ulaganja prepoznaje Inicijativa „Digitalna Srbija“ koja, pored 3Laterala, oko ideje o digitalnoj transformaciji našeg društva okuplja još 26 organizacija i kompanija iz najrazličitijih privrednih sektora. „Kao jedno od najvećih ulaganja u srpske kompanije koje se bave razvojem digitalnih proizvoda do sada, dolazak kompanije Epic Games u Novi Sad otvara mnoga vrata za domaću digitalnu ekonomiju. Ukazano poverenje u znanje i mogućnosti tima novosadskog 3Laterala imaće pozitivnog efekta na druga ulaganja iz inostranstva i značajno će pomoći pozicioniranju Srbije na svetskoj mapi priznatih centara za razvoj naprednih tehnologija. Siguran sam da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za izlazak drugih tehnoloških kompanija iz Srbije na globalno tržište i zato sam naročito ponosan što je među članovima naše organizacije i kompanija 3Lateral,“ ističe generalni direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević.

Epic Games je jedna od vodećih tehnoloških kompanija iz oblasti interaktivne zabave. Video igra Fortnite, koju je razvio Epic Games, nije samo trenutno najuspešnija video igra na svetu, već predstavlja pravi digitalni fenomen koji okuplja preko 200 miliona korisnika širom sveta. Njena specifičnost ogleda se i u tome što je reč o prvoj video igri koja podržava ukršteno igranje između svih platformi. Posebno treba napomenuti da je Epic Games tvorac i Unreal Engine-a, platforme za simulaciju fizike u digitalnom okruženju, koja omogućava i interakciju sa kreiranim digitalnim sadržajem. Iako se Unreal Engine predominantno koristi u industriji digitalne zabave (video igre, VR, AR i filmovi) sve važniju ulogu pronalazi i u razvoju mašinskog učenja i veštačke inteligencije, gde kroz sintezu velike količine realističnih podataka pomaže treniranje novih algoritama.

Komentarišući akviziciju kompanije 3Lateral, generalni direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević dodaje: „Ovakve akvizicije pozitivno utiču na motivaciju mladih ljudi da pokrenu svoje startape. Koliko je to bitno govori i podatak da se danas, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju, više od 50 odsto novih radnih mesta kreira upravo u tom segmentu.”

„Posebno je važna činjenica da je ovom transakcijom domaća kompanija postala ključan deo jedne od najvećih svetskih platformi za razvoj video igara. Praktično, tim 3Laterala će imati veliku priliku da sarađuje sa najvećim svetskim ekspertima i donese u Srbiju i našu IT zajednicu ekskluzivna znanja,“ naglašava Vukašin Stojkov, osnivač organizacije Startit.

3Lateral je ostvario svetski uspeh kao pionir i inovator u oblasti industrije video igara, pre svega razvojem izuzetno napredne tehnologije za digitalizaciju ljudskog lika na osnovu snimljenih 3D podataka lica u pokretu. Ova tehnologija danas ima primenu u oblasti interaktivne zabave, ali se očekuje njena ekspanzija i u drugim sferama kao što su veštačka inteligencija, mobilna i automobilska industrija, medicina i biometrija, dok se dalja primena očekuje u oblastima robotike, genetike i forenzike.