Osnažite svoje digitalne veštine: Predstavili smo kurs veštačke inteligencije i prompt inženjeringa

U okviru projekta Preduzmi ideju koji realizujemo sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), nastao je besplatni onlajn kurs „Uvod u veštačku inteligenciju i prompt inženjering“, koji je namenjen svima koje interesuje polje veštačke inteligencije i novih alata u ovoj oblasti. Kurs je osmišljen s ciljem da podrži kompanije, organizacije i pojedince u usvajanju inovativnih tehnologija koje doprinose optimizaciji rada.


Kurs je premijerno predstavljen na Forumu naprednih tehnologija u organizaciji Naučno-tehnološkog parka Niš, od strane predavača na kursu, dr Gorana S. Milovanovića, osnivača DataKolektiva i predsednika asocijacije MAŠINERIJA, i Tadeja Kurepe, programskog direktora projekta Preduzmi ideju.

Ovaj kurs je dizajniran kako bi svim zainteresovanima omogućio da steknu osnovna i napredna znanja o veštačkoj inteligenciji i prompt inženjeringu, sa ciljem da unaprede svoje profesionalne veštine i povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada. Kroz pažljivo osmišljene lekcije i praktične primere, polaznici će imati priliku da nauče o primeni veštačke inteligencije u različitim industrijama, kao i o najnovijim trendovima i tehnikama u ovoj oblasti.

Već je sada, nepune dve godine pošto je besplatna verzija OpenAI ChatGPT otvorena za korisnike, jasno da će generativne AI tehnologije duboko i trajno promeniti poslovanje mnogih biznisa i rad u velikom broju profesija. U upotrebi ovih tehnologija dominiraće aplikativni softver koji razvijaju kompanije kao što su Microsoft, Google, Apple, i drugi. Ali ako neko, ulažući minimalan trud, nauči veštinu prompt inženjeringa, on će biti u stanju da prednosti generativnih AI sistema iskoristi svakako bolje od drugih, i primeni ih u situacijama koje AI podržane aplikacije ne predviđaju. Isto je kao sa kompjuterima uopšte: u gotovo svakoj firmi ćete naći mnogo korisnika raznih softvera koji nesmetano rade sa njima, i ponekog „kompjuteraša“ koji malo više zna o tome kako stvari rade ispod haube i koji onda pomaže drugima kad treba da urade nešto složenije. Učite prompt inženjering i postanite ta osoba ― isplatiće se, videćete,” rekao je dr Goran S. Milovanović, autor kursa.

 

Veoma smo ponosni na saradnju sa DataKolektivom i MAŠINERIJOM na razvoju ovog besplatnog onlajn kursa koji predstavlja ključni korak ka unapređenju digitalnih veština i znanja u Srbiji. Verujemo da će omogućiti polaznicima da steknu dragocene veštine koje su danas neophodne na tržištu rada, povećavajući njihovu konkurentnost i sposobnost da se suoče sa izazovima savremenog digitalnog doba. Ova saradnja je primer kako udruženi napori mogu dovesti do značajnih promena i unapređenja u obrazovanju i profesionalnom razvoju,” izjavio je Tadej Kurepa, programski direktor projekta Preduzmi ideju.

„Kurs veštačke inteligencije i prompt inženjeringa“ je besplatan i dostupan svima koji žele da prošire i praktično primene svoja znanja u oblasti veštačke intelegencije. Možete mu pristupiti na https://www.preduzmi.rs/edukativni-materijal/kurs-vestacke-inteligencije-i-prompt-inzenjeringa/.