Internet stvari: Kada pegla „priča“ sa veš mašinom

Pametni frižideri, povezani termometri i šporeti, funkcionalni povoci za pse, samo su neki od svakodnevnih uređaja koji su povezani putem veba u nešto što se zove Internet stvari (engl. Internet of things-IoT).

Povezane mašine i objekti u fabrikama nude potencijal za „četvrtu industrijsku revoluciju“, a stručnjaci predviđaju da će više od polovine novih preduzeća raditi na IoT-u do 2020. godine. O kolikom je tržištu reč, govore prognoze da će do pomenute godine biti od 26 do 30 milijardi takvih uređaja.

Do 2022. svetska industrija će uložiti šest biliona dolara u Internet stvari. Najbrže će ovu promenu prihvatiti kompanije, jer će im Internet stvari smanjiti troškove, povećati produktivnost i omogućiti širenje na nove oblasti. Drugi najveći korisnik će biti vlade država, koje će moći da ga upotrebe da povećaju građanima kvalitet života i smanje troškove. Obični korisnici će zadnji prihvatiti ovu promenu, a moraće da kupe veliki broj novih uređaja da bi se prilagodili“, predviđa studija „Biznis insajdera“

ŠTA JE TO INTERNET STVARI?

Internet stvari je pojam koji predstavlja međusobno umrežavanje fizičkih objekata, vozila, zgrada i drugih stvari sa ugrađenom elektronikom, softverom i senzorima, što omogućava uređajima da razmenjuju podatke sa proizvođačem, ali i sa drugim povezanim uređajima.

Jednostavno, Internet stvari se sastoji od mreže uređaja – od jednostavnih senzora do pametnih telefona. Kombinovanjem konektovanih uređaja stvara se mogućnost da se informacije “udruže” i zatim prođu analizu iz koje se rađa komanda, odnosno akcija da bi pomogla ljudima u određenim poslovima.

Primeri primene Internet stvari u praksi

1. Pametni termostat 

Jedan od najpopularnijih dostignuća Internet stvari je Nest, pametni termostat koji je povezan na internet. Nest prikuplja podatke o dnevnoj rutini porodice i automatski podešava temperature u zavisnosti od toga da li ste kod kuće ili van nje, kao i da li ste budni ili spavate. Na taj način on čini kuću efikasnijom i pomaže u štednji na računima za grejanje i hlađenje. Mobilna aplikacija vam omogućava da menjate rasporede, temperature kada ste van kuće, a čak i dobijate upozorenja kada nešto nije u redu sa vašims istemom grejanja ili hlađenja.

2. Filips Hju svetlosni sistem 

Trenutno najtraženiji sistem pametnih sijalica. Šta je prednost pametne sijalice u odnosu na rednovnu? Za početak, mogu da promene boju. Filips Hju može da promeni boju u koju god poželite, a čak će reagovati na fotografiju sa tonom određene boje koju mu pošaljete. Mogu da se uključe i isključe prema vašem zadatom rasporedu, a mogu biti čak sinhronizovane sa vašom muzikom za neverovatnu zabavu.

3. Pametna brava 

Zahvaljujući ovoj pametnoj bravi, nikada vam neće biti potrebni ključevi. Ona se automatski otključava kada se vratite kući i zaključava vrata za vama kada zatvorite vrata. Možete da poklonite ključeve porodici i prijateljima, ali u trenutku kada poželite da ih ne vidite više, opcijom im oduzimate ključeve.

4. Zanimljivo pranje zuba

Internet stvari je obuhvatio sve, pa tako i četkice za zube. Sjajan primer toga je Kolibri, pametna četkica za zube. Ona podstiče dobre navike pranja kod vaše dece, pretvarajući četkanje zuba u igru, čuvajući podatke o vašoj rutini. Još uvek nije razrađena opcija da se podaci šalju vašem zubaru, ali i to je u planu.

KORISTI SU VIŠESTRUKE

 U industrijskoj primeni ovakvi senzori mogu povećati efikasnost i smanjiti otpad na proizvodnim linijama. Jedna studija procenjuje da 35 odsto američkih proizvođača već koristi podatke sa pametnih senzora u okviru svojih postrojenja. Tako, jedna američka kompanija, na primer, koristi senzor ugrađen u beton da bi im pružio podatke o stanju materijala.

Internet stvari povećava produktivnost kroz novi način na koji obavljamo stvari, čuva vreme i novac, a mnogim kompanijama daje mogućnost da putem povezanosti dođu do informacija o isporuci ili tome koliko je proizvod dobro poizicioniran na tržištu.

U KOM PRAVCU IDE INTERNET STVARI?

Čak i oni koji su kupili neki od brojnih pametnih proizvoda – od sijalice, prekidača, do senzora pokreta, potvrdiće činjenicu da je Internet stvari u fazi veoma brzog razvoja. Proizvodi se uvek lako povezuju jedni sa drugima I zato postoje i značajna sigurnosna pitanja koja treba rešiti.

Izveštaj kompanije Samsung kaže da je potreba da se svaki uređaj do 2020. godine poveže zapravo “kritična”, prvenstveno jer postoji bojazan da tehnologija bude ispred same proizvodnje. Zato je pre svega značajno da bezbednost uređaja bude na najvišem nivou.

Nikolina Govoruša. Tekst je realizovan u saradnji sa Ringier Axel Springer.