Budućnost na točkovima — inovacije koje menjaju logistiku: zajedno sa USAID Srbija predstavili smo novi vodič

Juče je na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru predstavljen vodič „Budućnost na točkovima”. Autori vodiča su profesori ovog Univerziteta, a nastao je u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koji sprovodimo u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).


Glavni cilj vodiča je da pruži detaljan uvid u najnovije tehnologije koje oblikuju budućnost transporta, kao što su autonomna vozila, pametni transportni sistemi, ekološki održiva rešenja, i mnoge druge inovacije.

Naša misija je da osiguramo da svi akteri u transportnom sektoru i logistici efikasno posluju. Vodič predstavlja sveobuhvatan pregled digitalnih tehnologija koje transformišu sektor transporta i logistike i unapređuju poslovne procese, kroz uštede u troškovima i povećanje konkurentnosti. Vodič pruža osnove informacije za sve koji žele da implementiraju tehnologije Industrije 4.0 u poslovanju (IoT, AI i analitika podataka, blockchain, digital twin) i naglašava značaj digitalnih platformi za optimizaciju lanca snabdevanja i daje predlog kako rešiti problem poslednjeg kilometra, rekla je Amela Ljajić, jedna od autora vodiča.

Učesnici su imali priliku da postave pitanja i diskutuju o konkretnim primerima iz prakse, što je događaj učinilo izuzetno korisnim za sve prisutne.

Razvoj tehnologije u sektoru transporta i logistike otvara brojne mogućnosti za unapređenje efikasnosti, smanjenje troškova i povećanje održivosti. Ovaj vodič je tu da pomogne svima da što bolje iskoriste te mogućnosti, izjavio je Tadej Kurepa, programski direktor projketa Preduzmi ideju.

Vodič „Budućnost na točkovima” je besplatno dostupan u digitalnom formatu na zvaničnoj stranici projekta Preduzmi ideju.