Novi Mejkers lab za jednu od najvećih škola na jugu Srbije: učenici u Leskovcu dobijaju prostor za razvoj inovacija i preduzetništva

Nakon otvaranja Mejkers labova u tri grada u Srbiji, Grupa za obrazovanje (Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija) otvara još jedan, ovog puta u Leskovcu, a renovirani prostor biće namenjen za rad i razvoj veština učenika u Tehničkoj školi „Rade Metalac“.


Tehnička škola „Rade Metalac“ je jedna od najvećih obrazovno – vaspitnih ustanova na jugu Srbije, i po broju učenika i po broju nastavnika. Nastavni program pokriva tri područja rada: mašinstvo i obradu metala, elektrotehniku i saobraćaj. Škola i njeni učenici ostvaruju zavidne rezultate na takmičenjima u oblasti mašinstva, programiranja, saobraćaja i elektrotehnike, sarađuju sa više od 30 malih i velikih preduzeća, i učestvuju u velikom broju projekata u oblasti STEM-a (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Novi prostor biće odlična prilika za dalji razvoj novih znanja i veština.

Na susretu povodom otvaranja ovog Mejkers laba okupili su se predstavnici gradske i školske uprave, kao i lokalne zajednice, nastavnici i učenici. U ime Grupe za obrazovanje prisutnima su se obratili v.d. direktor Centra za promociju nauke dr Marko Krstić, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordues fondacije, kao i naš direktor Nebojša Bjelotomić. O značaju ove inicijative i planovima i uspesima škole govorili su i Danko Danković, direktor škole, Igor Arsić, pomoćnik direktora i nastavnik stručnih predmeta, kao i Brankica Stamenković, članica gradskog veća zadužena za prosvetu.

Opremanje novog prostora za razvoj praktičnih veština i novih ideja

Ideja Mejkers laba, kao i u ostalim gradovima, jeste da se učenici uz podršku nastavnika kroz timski rad povežu i sa drugim inicijativama i programima, da razviju multidisciplinarna znanja i veštine, pripreme se za svet preduzetništva i nastave da uče i rešavaju zadatke kroz inovativne metode. Kroz aktivnosti u Mejkers labu ideja je da se podstiču interesi đaka za nauku i istraživanje. Eksperimentisanje, kreativno rešavanje problema, razvoj zajednice inovacija, samo su neke od karakteristika budućeg rada i razvoja u ovakvoj vrsti prostora.

Da bi ovakva ideja mogla da se realizuje, bilo je neophodno renovirati prostor, opremiti ga najnovijom opremom i obezbediti neophodne uslove za učenje kroz igru i inovaciju. Grupa za obrazovanje je, kao i u ostalim Mejkers labovima, opremila prostor novim nameštajem (specijalni mejker sto, stolice, stolovi, lejzibegovi, TV, klima, pod, kao i brendiranje prostora). U skladu sa područjem rada škole, nastavnicima i đacima donirana je i dodatna oprema poput CNC mašine, uz podršku Fondacije Divac.

Tehnička škola „Rade Metalac”, odnosno njeni nastavnici i učenici već duži niz godina učestvuju na raznim smotrama, projektima i konferencijama. U mnogim organizacijama prepoznati smo kao rasadnik dobrih i kvalitetnih ideja. Mejkers lab će oplemeniti kako našu školu, tako i Leskovac i širu okolinu. Biće to jedan kutak gde će učenici i nastavnici moći u timskom radu da sve ono naučeno teorijsko znanje pretoče u praksu i projekte i moći će već kroz srednju školu da se bave aktivnostima koje povezuju nauku, tehnologiju, preduzetništvo, umetnost, matematiku i inženjerstvo, uveren je direktor škole Danko Danković.

Škola u Leskovcu jedna od najvećih ali i najuspešnijih i najaktivnijih

Učenici u školi „Rade Metalac“ uz podršku nastavnika već godinama ostvaruju uspehe u navedenim oblastima kroz nacionalna takmičenja, aktivnosti na različitim projektima, a nastavnici naročito ističu koliko su ponosni na podvige i uspehe koje učenici ostvaruju nakon završene škole.

Mejkers lab će biti prostor gde će učenici moći da rade na svojim novim projektima ne samo iz jednog nego i iz više područja rada, Samim tim smatramo da će ideje koje će na taj način biti realizovane dobiti neku novu dimenziju i biti još kreativnije i na višem nivou, kaže Igor Arsić, pomoćnik direktora i nastavnik stručnih predmeta.

Zahvaljujući različitim projektima i aktivnostima nastavnika i učenika na sekcijama i časovima praktične nastave, oni samostalno izrađuju određena nastavna sredstva i time podižu nastavu na jedan viši nivo. Proteklih godina formiran je i opremljen televizijski studio za obrazovni profil Elektrotehničar multimedija, izrađena je edukativna tabla sa svim elementima neophodnim za nastavu iz predmeta u obrazovnim profilima Tehničar mehatronike i Tehničar za robotiku.

Škola poseduje nastavno sredstvo koje je jedinstveno u Srbiji. Nastavnici i učenici izradili su simulator mehaničkih i elektronskih kvarova na automobilu FIAT PUNTO. Ovaj simulator može se koristiti u nastavi više obrazovnih profila; autoelektričar, automehaničar, mašisnki tehničar motornih vozila, vozač motornih vozila i tehničar drumskog saobraćaja.

Pored redovnih nastavnih aktivnosti, škola organizuje i veliki broj vannastavnih aktivnosti kroz sekcije i virtuelna preduzeća.

Zahvaljujući organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji u školi već duži niz godina postoje učeničke kompanije. Kroz njihov rad učenici razvijaju preduzetnički duh i stiču neophodna znanja i veštine.