Naši članovi Telekom Srbija, Telenor i Vip mobile neće naplaćivati internet saobraćaj na portalu petlja.org

Od danas, sva tri mobilna operatera koji su naši članovi svojim korisnicima omogućiće pristup portalu za učenje programiranja petlja.org bez naplate potrošenog internet saobraćaja.

Na ovaj način, i u vanrednim okolnostima, kompanije Telekom Srbija, Telenor i Vip mobile nastavljaju da zajednički podržavaju unapređenje algoritamske pismenosti kao jednog od osnovnih temelja jake digitalne ekonomije čiji razvoj je strateški cilj naše organizacije.


Članovi „Digitalne Srbije“ podržavaju aktivnosti Fondacije Petlja od njenih početaka jer je ova organizacija spojila vrsne inženjere i edukatore kako bi ponudila jedinstvene materijale uz koje deca iz cele Srbije već tri godine prave svoje prve programerske korake. Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija rekao je:

Više od polovine svih društveno odgovornih aktivnosti kompanije Telekom Srbija tiču se obrazovanja. Nažalost, situacije slične ovoj u kojoj se danas nalazi ceo svet, pa i naše društvo, nekada predstavljaju test zrelosti za različite društvene segmente. Čini nam se da smo ovoga puta demantovali možda čak i dominantnu percepciju javnosti, i pokazali da je po pitanju digitalizacije u Srbiji, ipak urađeno dosta toga, i da smo kao društvo na dobrom putu da nam digitalna pismenost bude na zavidnom nivou. Telekom Srbija je jaka kompanija koja ima potencijal i da podrži, ali i da pokrene samostalno ili sa svojim partnerima pozitivne promene u društvu. Zbog toga je važno da naše najmlađe sugrađane na vreme uvedemo u okruženje koje će sutra biti deo njihovog savremenog poslovnog procesa, a Petlja upravo to pruža. 

Nakon što su na RTS3 pre nekoliko nedelja počeli Petljini televizijski časovi informatike i računarstva koje je pratilo više od 200.000 učenika, Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Fondacija Petlja će do kraja aprila pokrenuti i Net.Kabinet, internet platformu koja će omogućiti praćenje redovnog nastavnog programa uz dvosmernu komunikaciju učenika sa svojim nastavnicima i svojim odeljenjem. U tom kontekstu, odluka sva tri operatera da kroz „Digitalnu Srbiju“ na ovaj način zajednički podrže Petlju učiniće da obrazovanje na daljinu bude besplatno – u pravom smislu te reči.

Jedan od osnivača „Digitalne Srbije“ je i kompanija Telenor koja se snažno zalaže za inovacije u obrazovanju i već je sarađivala sa Fondacijom Petlja na uspostavljanju savremenih programa nastave informatike i računarstva u školama. Generalni direktor ove kompanije Majk Mišel istakao je:

Telenor od početka podržava rad Inicijative „Digitalna Srbija“, čiji je jedan od osnivača, gde su obrazovanje i digitalna pismenost u fokusu njenog rada i delovanja. To je osnova za promenu u društvu i privredi za koju se svi u inicijativi zalažemo i zato moramo da omogućimo da obrazovanje bude dostupno svima.

U narednom periodu, Inicijativa „Digitalna Srbija“ će sa svojim članovima raditi i na tome da se porodicama sa decom koja nemaju pristup internetu omogući da se, ravnopravno sa svojim vršnjacima, povežu na mrežu na kojoj se u današnje vreme stiče najviše znanja. Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile rekao je:

U današnjem društvu gotovo sve aktivnosti oslanjaju se na tehnologiju, a programerske veštine i algoritamski način razmišljanja korisni su kojim god poslom da se bavite. Zbog toga verujemo da će Petlja biti mnogo više od platforme za buduće programere. Kao kompanija koja je posvećena tehnološkim inovacijama, želimo da doprinesemo da obrazovanje okrenuto budućnosti postane standard za sve. Na ovaj način pružamo podršku i nastavnicima koji imaju važnu ulogu u obrazovanju i vaspitanju naše dece, i verujemo da će ovako kreativno okruženje dodatno doprineti stvaraju novih naprednih generacija.

Pored ove tri kompanije, u članstvu naše organizacije je više od 30 organizacija i kompanija iz najrazličitijih privrednih sektora – od softverske i industrije video-igara, preko bankarstva i telekomunikacija, sve do poljoprivrede, farmacije i medija. Generalni direktor naše organizacije Nebojša Đurđević rekao je:

Predanost naših članova zajedničkoj viziji Srbije u kojoj svi građani imaju pristup vrhunskom, savremenom obrazovanju u velikoj meri pomogla je da danas imamo programiranje u obaveznom nastavnom programu već od petog razreda, specijalizovana IT odeljenja širom zemlje i Master 4.0 programe na tri državna univerziteta. Danas, tokom pandemije, duh zajedništva koji vlada među našim članovima jači je nego ikad što pokazuje i ova podrška Fondaciji Petlja.