Srpski startap ekosistem nastavlja da raste — Objavljen novi Startap skener

Objavljen je Startap skener 2024 — nova sveobuhvatna analiza okruženja u kome posluju domaće inovativne tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 201 startapa, a realizovano je u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koji konzorcijum okupljen oko naše organizacije sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).


Četvrti po redu, Startap skener 2024 se nadovezuje na istraživanja od prethodnih godina, nudeći kontinuitet u analizi razvoja ekosistema i razumevanja izazova sa kojima se startapi suočavaju.

Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa više od 300 novih startapa u protekle dve godine.

Nalazi istraživanja ukazuju da naš ekosistem nastavlja da raste velikom brzinom, što se vidi ne samo po porastu udela „mladih” startap timova koji su još uvek u najranijim fazama razvoja, već i po porastu broja osnivača mlađih od 30 godina u ekosistemu. Ova dobra vest sa sobom donosi i potrebu za više podrške u najranijim fazama razvoja”, istakao je Nebojša Bjelotomić, naš i direktor projekta „Preduzmi ideju”.

Činjenica da početkom 2024. godine više od 6.000 ljudi radi u domaćem startap ekosistemu, što je skoro duplo više nego pre dve godine, razlog je za optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i uverenje da su znanje i inovacije pravi put za dalji razvoj Srbije.

Kada govorimo o planovima za 2024. godinu, istraživanje ukazuje da startapi planiraju da zaposle 3.000 novih ljudi, što odražava snažan optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i veliki potencijal ne samo za generisanje novih radnih mesta, već i za doprinos širem ekonomskom razvoju. Uspeh našeg inovacionog ekosistema ne zavisi samo od uspeha pojedinačnih startapa, već i od sposobnosti celokupne zajednice da stvori održiv i dinamičan ekosistem koji promoviše inovacije, preduzetništvo i konkurentnost na globalnom tržištu,“ istakao je Tadej Kurepa, programski direktor projekta „Preduzmi ideju”.

Startap skener identifikovao je pristup finansiranju, pridobijanje kupaca i zapošljavanje kadra sa adekvatnim veštinama kao tri najveća izazova za startape u Srbiji, dok su rast prodaje, razvoj proizvoda i rast broja korisnika najvažniji ciljevi domaćih startapa. Ovo su vrlo slični rezultati kao i u Startap skeneru 2022 i 2023, s tim što je u ovogodišnjem istraživanju kao jedan od najozbiljnijih izazova za ekosistem istaknut nedostatak kadra u oblasti prodaje. Prema nalazu istraživanja, početkom 2023. godine više od 50 odsto startapa je planiralo zapošljavanje u sektoru prodaje, ali je do kraja godine manje od 10 odsto uspelo da zaposli nove članove tima koji bi se bavili prodajom.

Za dalji napredak ovog dinamičnog sektora ključno će biti adekvatno odgovoriti na ove izazove i pomoći ispunjenje ciljeva, a to je moguće pre svega kroz dalji razvoj sistema i organizacija podrške koje imaju centralnu ulogu u napretku inovacionog ekosistema.