Projekat nastavnice iz Srbije među 10 najboljih inovativnih rešenja za učenje na svetu

Projekat Escape Room koji je zajedno sa učenicima Prve kragujevačke gimnazije kreirala nastavnica Katarina Veljković, plasirao se među 10 finalista za najbolje inovativno rešenje u oblasti nastave i učenja na svetskom takmičenju koje organizuje Evropska fondacija za obuku. U okviru obeležavanja globalne Nedelje medijske i informacione pismenosti pod pokroviteljstvom UNESCO, koja traje od 24. do 31. oktobra, pozivamo vas da glasanjem za ovaj projekat podržite nastavnicu Katarinu Veljković i njene vredne đake, i to na sledećem linku.


Ponosna sam na svoje učenike koji su mi pomogli da ideju o transformisanju nastavnog sadržaja predmeta Informatika i računarstvo za osnovu školu pretvorimo u digitalni sadržaj, kojim se jako važna tema kao što je digitalna pismenost prikazuje na učenicima pristupačniji način i to upravo rešavanjem različitih zadataka i zagonetki. Kreiranjem Eskejp sobe u Minecraft-u mi smo postali deo sveta. Pokazali smo da smo pravi kreatori nastavnih sadržaja koji povećavaju svest o važnosti bezbednog korišćenja interneta i time postavljamo stepen digitalne pismenosti učenika na viši nivo. Ono što je najvažnije, metodika koju smo koristili pri izradi Eskejp sobe se može primeniti na sve nastavne predmete, i zbog toga je ovakav pristup i priznat kao inovativan. — naglasila je nastavnica i mentorka tima Katarina Veljković.

Escape room, koji omogućava učenje informatike kroz edukativne igre na platformi Minecraft, prošle godine dobio je podršku kroz konkurs „Digitalna ekspedicija – Izazov“. Ovaj konkurs drugu godinu za redom realizovali smo zajedno sa Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) u okviru programa „Nova pismenost” koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion. Projekat Escape Room sada je svoje mesto u finalu ETF Innovative Teaching & Learning Award izborio u konkurenciji 800 pristiglih prijava iz više od 50 zemalja sveta. Glasanje je otvoreno do 21. novembra.