U susret Kopaonik biznis forumu — poslovni anđeli investirali 700.000 evra u domaće startape

U Srbiji danas postoji više od 500 inovativnih startap kompanija, za čiji je uspeh ključno investiranje u ranoj fazi. Kako investirati u startape, u koga investirati i kakva su iskustva naših poslovnih anđela, govoriće se na panelu „Investicije u startape: kako i u koga?“, koji na Kopaonik Biznis Forumu tradicionalno organizujemo u saradnji sa Ringireom, u nedelju, 5. marta u 19.15 časova.


Grupa poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija, koja je osnovana pre nešto više od godinu dana, investirala je 700,000 evra u šest domaćih startapa. Ove investicije su jasan signal da postoji velika potreba za takozvanim pametnim novcem/kapitalom sa jedne strane ali i zainteresovanost pojedinaca koji žele da investiraju u startape.

Iznosi pojedinačnih investicija poslovnih anđela u startape iznosili su od pet do 50 hiljada evra. Faze u kojima su anđeli investirali kreću se od seed faze (startap čiji je proizvod već na tržištu i ima inicijalnu trakciju) do startapa koji su u fazi skaliranja. 

Od šest investicija, pet investicija su bile  dodatno koinvestirane kako sa VC i korporativnim VC fondovima tako i sa regionalnim anđeoskim grupama, tako da ukupan iznos investicija koji je ovih 6 startapa podiglo je oko 2,5 miliona evra. 

Zašto je anđeosko investiranje važno? Kada startap krene da raste, pored novca, potrebno je i poslovno iskustvo, naročito iz tradicionalnih industrija, kontakti i znanja, koja će pomoći da ostvare brz rast i izlazak na nova tržišta. Takođe, investiranje u startape ima svoje rizike ali i potencijalnu veliku vrednost za investitore. 

Rane investicije su signal da u taj startap veruje neko uspešan iz privrede, i da u Srbiji postoji domaći kapital koji se investira u domaće kompanije.  Kako investirati u startap? Koliko trenutno imamo poslovnih anđela i zašto je potrebno da ih bude 10 puta više? Kako da početni uspeh pretvorimo u najveću ekonomsku priliku naše zemlje?

Na panelu „Investicije u startape: kako i u koga?“ o svojim iskustvima, kao i o važnosti i načinima ulaganja u startape govoriće dr Jasmina Knežević, osnivač i član Nadzornog odbora bolnice Acibadem Bel Medic, Aleksandar Bakoč, osnivač firme Algotech za implementaciju poslovnih softvera i serijski investitor u male biznise i Petar Jovanović, predsednik izvršnog odbora RBA banke i član grupe poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija.  Razgovor će voditi Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija, a on će predstaviti i rezultate drugog po redu Startap skenera u Srbiji koji ova organizacija sprovodi. 

Kopaonik biznis forum održaće se 30. put od 5. do 8. marta u hotelu Grand Kopaonik.