Reakcija povodom najave promene propisa o prevozu putnika

Inicijativa Digitalna Srbija smatra da najava državnih organa, objavljena nakon sastanka sa članovima Ugovorne privredne taksi komore Srbije, o izmenama propisa kojima će biti „onemogućeno i sankcionisano nezakonito organizovanje taksi prevoza putem interneta i drugih aplikacija“, nije u skladu sa principima slobodnog tržišta i opredeljenjem Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja.

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, verujemo da bi ovakav potez dodatno doprineo ograničavanju konkurencije i ugrozio kvalitet usluga koje su potrebne građanima. Posao države je da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu koje je slobodno i da osigura poštovanje zakona. S druge strane, verujemo da država treba i da aktivno podrži inovativno poslovanje, nove poslovne modele i transformaciju tržišta i zakona koji ga regulišu u skladu sa razvojem savremenih tehnologija i potrebama današnjeg korisnika.

Svesni smo da je ovo situacija u kojoj su se pre Srbije našle druge mnogo razvijenije evropske zemlje, ali i zemlje u našem okruženju sa kojima lakše možemo da se poistovetimo. I pored svih teškoća na koje su naišli, zemlje poput Velike Britanije, Nemačke, ali i Hrvatske, Mađarske i Rumunije, našle su načine da omoguće inovativnim poslovnim modelima da funkcionišu, unapređujući konkuretnost na zadovoljstvo svih strana.

Sigurni smo da će Vlada Srbije, u skladu sa svojim otvorenim opredeljenjem da podržava inovativne modele poslovanja i digitalnu transformaciju celokupnog društva, umeti da prepozna koliko je važno omogućiti uslove za tržište na kome se cene formiraju slobodno, korisnici dobijaju najbolju moguću uslugu, a inovacije su poželjne i pomognute, a ne sputane.

Članice Inicijative Digitalna Srbija, kao i do sada, stavljaju na raspolaganje Vladi Srbije svoje vreme, stručnost i iskustvo kako bi pomogli rad svih tela koje će definisati propise u ovoj i drugim oblastima koje nailaze na prilike i izazove koje donosi digitalna transformacija.