Stefan Salom iz Infostud grupe o zanimanjima budućnosti

Jedan od osnivača Infostud grupe i član našeg Upravnog odbora u intervjuu za „Večernje novosti“ savetuje sve mlade koji se opredeljuju za svoj životni put da, bez obzira na buduće zanimanje, pokušaju da razumeju algoritme i osnove programiranja, jer će u sledećih nekoliko godina sve veći broj poslova biti na udaru novih tehnologija. Prenosimo tekst u celosti.

Sa tržišta rada svake godine nestaju tradicionalna zanimanja. Za 25 godina neće postojati čak 40 odsto zanimanja koja radnici danas obavljaju – pokazuju analize na osnovu podataka Svetskog ekonomskog foruma. Zato je u ovom trenutku posebno važno da mali i veliki maturanti mudro odaberu srednju školu i fakultet, koji će im omogućiti da se u budućnosti lako snađu na tržištu rada.

Stefan Salom, suosnivač „Infostuda“ i član UO Inicijative Digitalna Srbija, smatra da su srednja škola i fakultet samo stanice u učenju, te će sadašnjim generacijama đaka usavršavanje posle formalnog školovanja biti obavezno, bez obzira na to kojim poslom izaberu da se bave.

„Svima bih savetovao da, bez obzira na buduće zanimanje, pokušaju da razumeju algoritme i osnove programiranja, jer će u sledećih nekoliko godina sve veći broj poslova biti na udaru novih tehnologija,“ kaže Salom za „Novosti“.

 Već sada znamo da će se posao vozača promeniti, možda i nestati, ali pojavom robota i naprednijih računarskih sistema treba da budemo spremni i na promene u radu pravnika, hirurga i drugih zanimanja. Budući pravnik sa osećajem za algoritme i poznavanjem rada na računaru imaće sigurniju karijeru nego pravnik koji nije prihvatio nove tehnologije.

Naš sagovornik objašnjava da su u procesu nestanka zanimanja, vozači među prvima na udaru. Tu će se, dodaje, naći i neka administrativna zanimanja, pa i jednostavniji poslovi prevođenja, a kompjuteri će imati veću ulogu i u finansijskom sektoru, pa će poslodavci od radnika zahtevati drugačija znanja i veštine.

„Sa druge strane, na svetskom nivou je ogroman nedostatak stručnjaka za podatke (Data Scientist), za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Kako se te nove tehnologije budu sve više spuštale u svakodnevni život biće potreban sve veći broj stručnjaka koji će umeti da sprovode ove promene,“ najavljuje Salom.

„Verujem da u budućnosti neće biti ugroženi poslovi koji zahtevaju razumevanje ljudske psihe, poput psihoterapeuta. Ne očekujem da nove tehnologije u skorije vreme zamene i komplikovanija zanatska zanimanja, naročito ona koja uključuju rad na terenu pod promenljivim uslovima, poput građevinskih zanimanja. No, s obzirom na veličinu promena koje nas čekaju, teško je bilo šta tvrditi sa sigurnošću i lako se može ispostaviti da će vreme demantovati moja očekivanja.“

SIGURNOST U IT INDUSTRIJI

„Usmerenje na IT je sigurno dobar izbor, ne samo zbog toga što je to danas u Srbiji jedno od najbrže rastućih i najplaćenijih zanimanja, već i zato što uči načinu razmišljanja i prilaženju problemima koji je dobar,“ smatra Salom.

„Ali, vrlo je dobro i da ostanu radoznali i da kroz studije ne odu u uska usmerenja, već da se trude da razmišljaju o primeni stečenih znanja u što više konkretnih slučajeva ili industrija. Sem toga, smatram da su oni fakulteti koji uče ljude apstraktnom razmišljanju, poput matematike i fizike, dobri fakulteti, jer pripreme pojedinca da bude spreman da stalno uči i usvaja nova, složena znanja.“