Preduzmi ideju – uz podršku USAID-a podržavamo inovacije i preduzetništvo

Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuli smo projekat „Preduzmi ideju” koji će u naredne četiri godine podržati kako postojeće tako i buduće preduzetnike na njihovom putu od inovativnih ideja do svetski priznatih startapa. Konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija“ fokusiraće se na promociju predzetničkog načina razmišljanja, jačanju veza između akademske zajednice i privatnog sektora, podsticanje multidisciplinarnog pristupa u razvoju inovacija i drugim temama važnim za dalji razvoj inovacionog ekosistema Srbije.


„Jedan od glavnih elemenata projekta „Preduzmi ideju“ je pomoć mladim ljudima da svoje poslovne ideje pretvore u realan proizvod, da od njih naprave posao. Sjedinjene Države daju podršku ovoj inicijativi zato što verujemo u inovativni potencijal Srbije, i želimo da ohrabrimo promenu starog načina razmišljanja. Želimo da najbolji i najpametniji u Srbiji ne moraju da odu u inostranstvo da bi ostvarili svoje snove i ambicije,” rekao je američki ambassador Entoni Godfri.

„Ovaj projekat je ne samo logičan nastavak velikog posla koji je naša organizacija uradila u prethodnih nekoliko godina, već i prilika da se veliki broj naših partnera sa istom vizijom Srbije okupi i zajedničkim snagama ubrza rast inovacionog ekosistema. Ono što mogu da vam obećam je da ćemo ovaj projekat voditi razmišljajući preduzetnički — bićemo hrabri, hvataćemo se u koštac sa problemima koji deluju nerešivo, tražićemo pomoć kada znamo da postoje pametniji od nas, pravićemo greške, a onda postajati još ambiciozniji. Pred nama su uzbudljive četiri godine,” rekao je naš direktor Nebojša Đurđević.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila se na podršci USAID-u i istakla da je, nakon značajnih ulaganja Vlade Srbije u infrastrukturu potrebnu za razvoj inovacionog ekosistema koje je Vlada Srbije ostvarila u prethodnom periodu, projekat„Preduzmi ideju” potpuno logični nastavak.

„Ono što je posebno potrebno sada je da dodatno razvijemo tu kulturu preduzetništva, da ohrabrimo mlade ljude da pokušaju, da preduzmu svoje ideje i da naprave nešto od toga,” istakla je Brnabić.

Za više informacija o projektu „Preduzmi ideju“, posetite preduzmi.rs i postanite čitalac online biltena projekta.