Dragan Tomić, član našeg Upravnog odbora: U 2020. spojićemo tehnologiju i umetnost

Član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“, Dragan Tomić u intervjuu za „Blic biznis“ govori o očekivanjima od prve generacije Master 4.0 studenata kao i o planovima na polju obrazovanja za 2020. Prenosimo intervju u celosti.


Kada investitor pogleda svetsku startap mapu između Berlina i Tel Aviva, vidi samo Beograd i Novi Sad, i zna da imamo preko 300 startapova, kaže Dragan Tomić, direktor „Majkrosoftovog“ razvojnog centra u Srbiji i član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“. Dragan Tomić vratio se u Srbiju pre 12 godina, nakon 10 godina rada u sedištu kompanije „Majkrosoft“, u Redmondu nadomak Sijetla. Na pitanje kakva su mu iskustva iz tog perioda provedenog u inostranstvu i koliko je toga po povratku mogao da primeni u Srbiji, kaže da se „promenilo mnogo toga, promenio se način na koji gledam na stvari, ja sam se promenio, a promenila se i sama IT industrija. Danas u saradnji sa Redmondom primenjujem iskustva koja sam stekao kroz rast Razvojnog centra u Srbiji“.

Kako ste uspeli da ubedite kolege iz „Majkrosofta“ da u Srbiji otvore razvojni centar? 

Kolege iz „Majkrosofta“ je u pokretanje razvojnog tima u Srbiji ubedio Bodin Drešević koji se 2005. vratio iz Redmonda i formirao mali tim za rad na prepoznavanju ćiriličnog rukopisa. Taj prvi projekat je bio izuzetno uspešan. Danas radimo na razvoju vrhunskih tehnologija koje koriste milioni ljudi širom sveta, ima nas preko 300 i nastavljamo da rastemo.

Kako ocenjujete rad razvojnog centra „Majkrosofta“ u Srbiji u proteklom periodu? Šta je trenutno najaktuelnije i kakvi su planovi za naredni period? 

Godina za nama je bila najbolja godina za „Majkrosoft“ razvojni centar u Srbiji do sada. Napredujemo na svim poljima i uspešno smo završili neke od do sada najambicioznijih i tehnički najzahtevnijih projekata na kojima smo radili. U svom uvodnom izlaganju na otvaranju konferencije „Ignite“ izvršni direktor korporacije „Majkrosoft“ Satya Nadella pomenuo je nekoliko projekata koji su razvijani upravo u Beogradu.

Kao član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“, kako biste ocenili rezultate vaše organizacije u 2019. i šta je ono na šta ste najponosniji? 

U protekloj godini Inicijativa „Digitalna Srbija“ se fokusirala na obrazovanje, startap ekosistem i pravno-regulativni okvir. Danas, kada investitor pogleda svetsku startap mapu između Berlina i Tel Aviva, vidi samo Beograd i Novi Sad, i zna da imamo preko 300 startapova. To je rezultat analize koju smo realizovali u saradnji sa organizacijom „Startup Genome“ iz San Franciska. Mnogo smo naučili iz ovog istraživanja i imamo plan da počnemo da rešavamo slabe tačke koje smo uočili.

U oblasti obrazovanja jedan od zapaženih rezultata je Master 4.0. Koja ideja stoji iza ovog projekta i na koji način vaša kompanija učestvuje u ovom programu?

Pored želje da ubrzamo digitalnu transformaciju srpske privrede, smatram da je izuzetno bitno udružiti snage kako bi se unapredilo univerzitetsko obrazovanje u Srbiji. Master 4.0 je samo jedan mali korak u tom pravcu. Kao rezultat saradnje najboljih univerzitetskih profesora sa vrhunskim stručnjacima iz privrede, preko 100 studenata u Beogradu, Kragujevcu i Nišu učiće o veštačkoj inteligenciji, analizi podataka i bioinformatici, ali i sticati biznis znanja potrebna da se razviju proizvodi koje je moguće prodati na svetskom tržištu.

U januaru počinje upis na druga dva studijska programa, koja su vam očekivanja za prve generacije koje će završiti ovaj program?

Od prve generacije Mastera 4.0 očekujemo da će steći interdisciplinarno znanje, da će umeti da spoje inženjerski i biznis pristup. Kada pogledamo kako se razvija industrija, vidimo ovo kao priliku da se sagradi most između sadašnjosti i budućnosti.

SPOJIĆEMO TEHNOLOGIJU I UMETNOST

Kakvi su planovi Inicijative za 2020. kada je u pitanju obrazovanje?

Želimo da pokrenemo novi talas programa Master 4.0. U narednoj godini ćemo raditi na tome da smanjimo jaz između inženjera i umetnika, tehničkih i umetničkih fakulteta i pomognemo dalji razvoj našeg digitalnog ekosistema spajanjem tehnologije i umetnosti.