Google postao član Inicijative „Digitalna Srbija“

Kompanija Google je novi član Inicijative „Digitalna Srbija“. Kao jedna od vodećih tehnoloških kompanija na planeti, Google će u rad naše organizacije uložiti svoje međunarodno iskustvo u podršci razvoju digitalnih ekonomija.


Joško Mrndže, direktor Google Adriatics smatra da Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Google dele isti cilj podrške digitalizaciji srpske ekonomije:

 Srećni smo što smo postali član Inicijative „Digitalna Srbija“. Ovo udruženje već je pokazalo brojne inicijative za podršku startap ekosistemu, obrazovne inicijative, kao i podršku ukupnoj digitalizaciji srpske ekonomije. Nastavićemo da podržavamo njihove aktivnosti kroz prisustvo u regionu, organizovaćemo i učestvovati u događajima u kojima možemo da podelimo svoje znanje i zajedno podržimo razvoj srpske digitalne ekonomije.

Branko Milutinović, predsednik našeg Upravnog odbora smatra da je učlanjenje kompanije Google u Inicijativu naredni korak u podršci koju je svetski gigant već pružio našem digitalnom ekosistemu.

„Google je prošle godine održao prvi globalni akceleratorski program Google Launchpad u Srbiji. Inostrani mentori koje je Google odabrao radili su sa našim startapima, podelili svoje bogato iskustvo i podržali ih u nameri da izgrade jake globalne biznise,“ kaže Milutinović koji je i sam jedan od osnivača startapa Nordeus koji je za manje od deset godina prerastao u globalno uspešnu kompaniju u oblasti video igara sa preko 200 miliona korisnika širom planete.

„Siguran sam da će sada, udruženi sa drugim članicama „Digitalne Srbije“, napori kompanije Google ostvariti još značajniji efekat na našu digitalnu ekonomiju i tako podržati razvoj čitavog društva,“ ističe Milutinović.

Naš generalni direktor Nebojša Đurđević smatra da je ovim proširenjem članstva vizija o Srbiji kao digitalno transformisanom društvu za korak bliža realnosti.

„Naša organizacija redovno ukazuje državi na konkretne poteze koji mogu olakšati rad kompanija koje posluju na globalnom digitalnom tržištu. S druge strane, važno je i da svetske platforme koje podržavaju razvoj i monetizaciju digitalnih proizvoda i usluga prepoznaju Srbiju i naš ekosistem kao relevantan. Sada kada smo kao organizacija otvorili vrata kompanije Google, uveren sam da ćemo kroz dijalog i zajednički rad doći do značajnih pomaka koje će osetiti svaki domaći startap i IT kompanija,“ kaže Đurđević.

Inicijativu „Digitalna Srbija“ su 2017. godine osnovali Infostud, Microsoft, Nordeus, PwC, Ringier Axel Springer, Seven Bridges, Startit, Telekom Srbija i Telenor. Pored njih i kompanije Google, u svom članstvu danas okupljamo organizacije i kompanije iz najrazličitijih sektora privrede – od softverske i industrije video igara, preko bankarstva i telekomunikacija, sve do poljoprivrede, farmacije i medija.