Marica Maričić, Infostud grupa: U 21. veku će retko ko moći da kaže da se bavio jednim poslom celog života

U okviru besplatnog mentorskog programa Karijera 4.0, Marica Maričić dolazi kao jedna od 40+ mentora koji svoju pamet, iskustvo i savete stavljaju na raspolaganje učenicima specijalizovanih IT odeljenja. Kroz ovaj program, mentori iz nekih od najjačih digitalnih kompanija u našoj zemlji se prisećaju dana kada su se i sami nalazili pred odlukom šta da upišu i u kom pravcu da naprave prve karijerne korake, pa bogatiji za višegodišnje iskustvo u privredi pomažu učenicima završnih godina da otkriju gde ide njihov razvojni put.


Osim u privredi, pre nego što se zaposlila u subotičkoj Infostud grupi na poziciji menadžerke za razvoj proizvoda za sajt Polovni automobili, Marica je skupila iskustvo u obrazovanju (kao asistentkinja dekana i saradnica u nastavi na Fakultetu za projektni i inovacioni menadžment) i prodaji (specijalistkinja za prodaju i kreiranje Microsoft rešenja). Uoči početka mentorskih sesija, razgovarali smo s Maricom o tome šta može da podeli s današnjim maturantima, kako je njoj bilo kada je bila u njihovim godinama i kako maturanti mogu da se pripreme na ono što ih čeka.

Kakva iskustva kao bivša saradnica u nastavi na fakultetu i kao aktuelna menadžerka za razvoj proizvoda donosiš u Karijeru 4.0?

Moje iskustvo u akademskoj struci mi je značilo da sagledam kompletan proces studiranja, ali mi je značilo i da bolje upoznam sebe i svoje ambicije. Kroz rad u privredi stekla sam malo drugačija iskustva, koja su me kroz karijeru usmeravala, i na taj način sam spoznavala sebe, svoje jake strane ali i stvari koje me manje motivišu, i u kojima nisam toliko dobra.

Angažovanje na Karijeri 4.0 sam sa voljom prihvatila, setivši se svog iskustva u odabiru fakulteta. Tada mi je svako usmerenje i svaki razgovor sa osobom koja je prošla slično ili isto neizmerno značio. Kao neko ko je prošao ulogu studenta, zatim ulogu predavača/saradnika možda mogu pomoći srednjoškolcima i budućim studentima oko dilema, nedoumica i raznih predrasuda koje sam sigurna da imaju.

Do kada si otkrivala šta je ono čime želiš da se baviš u životu?

Mislim da još uvek otkrivam 😊. Na početku karijere to „otkrivanje“ ide bržim tempom  — otkrivamo svoje snage, slabosti, ambicije… Kroz karijeru, promene posla i pozicija taj proces svodi se na fino podešavanje. Takođe, mislim da će u 21. veku retko ko moći da kaže da se bavio jednim poslom celog života, i da je u startu tačno znao šta želi.

Okolnosti, stanje na tržištu, prilike na tržištu će se zasigurno menjati, i verovatno sve brže — ja sam spremna da do kraja karijere otkrivam nove stvari, učim, menjam sebe i svoje okruženje u skladu sa potrebama. Trenutnim poslom sam jako zadovoljna, imam osećaj da sam otkrila čime želim da se bavim, u čemu sam dobra, ali i gde imam prostora da dalje učim i napredujem. I pored navedenog, ostavljam otvorena vrata za dalja otkrivanja i saznanja.

Velike su šanse da će se učenici koji danas završavaju specijalizovana IT odeljenja baviti poslovima budućnosti, tj. poslovima koji nisu postojali kada su odrasli ljudi iz njihovog okruženja završavali škole ili koji ni danas još ne postoje. Kako da spremni izađu u susret takvim promenama?

Sve navedeno su promene koje nosi tehnološka revolucija i napredak tehnologije. Mlađe generacije to dosta lakše podnose i razumeju, čini mi se da smo veći problem mi, stariji 😊.

Šalu na stranu, brze promene, razvijanje IT industrije i samim tim razvitak potpuno novih poslova i pozicija će nas naučiti da spremno prihvatamo nove stvari, i da onu rečenicu nakon završetka fakulteta „Što sam učio, učio sam, od mene dosta!“ bacimo kroz prozor 😊.

Stalno usavršavanje, učenje, praćenje novih tehnologija biće veliki deo posla svake pozicije u IT-u, i upravo takav stav može pomoći svima da promene spremno dočekaju.

Prijave za program Karijera 4.0 su na sledećem linku.