Sledeći
korak je
poletanje.

Podržavamo startape u fazi intenzivnog rasta, spremne za rad sa mentorima i povezivanje sa investitorima. Prijavi svoj startap za NINJA akceleratorski program i doživi veliko ubrzanje.

NINJA AKCELERATORSKI PROGRAM

NINJA (Next INnovation with JApan) je tromesečni akceleratorski program namenjen startapima u fazi intenzivnog rasta, koji sprovodi Inicijativa ,,Digitalna Srbija’’ u partnerstvu sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

NINJA akceleratorski program obuhvata sedam obaveznih tematskih celina na kojima će domaći i međunarodni eksperti raditi sa startapima u grupi i individualno. Pored toga, dodatni elementi programa će biti prilagođeni potrebama svakog startapa. Program je dizajniran tako da startapima da dovoljno vremena i alata da isprobaju nove stvari uz podršku iskusnih profesionalaca.

ŠTA TE OČEKUJE U NINJA PROGRAMU?

Možeš da unaprediš samo ono što možeš da izmeriš. Vaš prvi zadatak biće da definišete ključne indikatore uspeha i postavite ciljeve za narednih 12 meseci poslovanja. Svaki startap imaće individualne metrike u skladu sa svojim poslovanjem, industrijom i tržištem.

Ishod radionice: Svaki startap definisaće jasne SMART ciljeve za narednih godinu dana kako bi na adekvatan način pratio uspešnost poslovanja.

Trajanje radionice: 2 dana

Ekspert: Luka Prišunjak

Dublje istraži ‘’value proposition’’ tvog startapa i saznaj koje ključne vrednosti pružaš svojim klijentima. Cilj ovog segmenta je da ti da odgovore na pitanja:

 • Kako izaći na nova tržišta, koje su strategije i kanali za to?
 • Da li postoje novi segmenti kupaca i da li se već definisana vrednost može primeniti na sve kupce?

Ishod radionice: Imaš jasno razumevanje vrednosti kompanije, prednosti i benefita koje njihov proizvod nudi, ali i jasno poznavanje tržišta i kojim segmentima tržišta je ta specifična vrednost potrebna. Startapi će ovo znanje iskoristiti u planiranju svog daljeg rasta i razvoja.

Trajanje radionice: 2 dana

Ekspert: Yuriy Romanyukha

Izgradnja zajednice je dug i naporan posao, ali ako se uradi kako treba donosi velike benefite za startap. Kvalitetna zajednica stvara lojalne kupce, daje dodatnu vrednost i obezbeđuje stalan feedback. Na ovoj radionici naučićeš kako da angažuješ svoje kupce kroz online i offline zajednicu i na koji način da to primeniš u svojim prodajnim i marketinškim strategijama.

Ishod radionice: Startapi će razumeti ulogu koju zajednica ima u njihovom rastu. Znaće kada da počnu da grade zajednicu, ko sve treba da bude njen deo i šta treba da dobiju i traže za svoj angažman.

Trajanje radionice: 2 dana

Ekspert: Dušanka Ilić

Najteži deo skaliranja poslovanja je širenje tima. Koje procese i odluke treba da sprovedeš da bi razvio/la svoj tim na pravi način? Planiranje ovog segmenta poslovanja mora se obaviti mnogo ranije nego što očekuješ i ova radionica će pružiti sve potrebne alate za to.

Ishod radionice: Tvoj startup poseduje alate i resurse da pristupi ovoj složenoj temi. Što je još važnije, naučiš kako da stalno proveravaš „zdravlje“ svog tima.

Trajanje radionice: 2 dana

Ekspert: Nana Radenković

Startapi treba s lakoćom da dele svoje izveštaje o novčanim tokovima, bilanse stanja, finansijske projekcije i slično sa investitorima. Kako ih kreirati i kako upravljati njima u svakodnevnim procesima? Sve to će biti tema ove radionice.

Ishod radionice: Definisaćeš koje administrativne obaveze i alate treba da koristiš u svom poslovanju i kako ti to može pomoći u skaliranju poslovanja.

Trajanje radionice: 1 dan

Ekspert: Nina Tasić

Određivanje prave vrednosti zajedno sa kreiranjem Data Room-a predstavlja izazov za većinu startapa. Razumevanje složenog funkcionisanja sveta investicija još je teže onima koji prvi put osnivaju startap. Kroz ovu radionicu naučićeš kako da se pripremite za proces traženja investicija, na koji deo investicionih pregovora treba obratiti pažnju, koje su prednosti i mane svakog finanijskog instrumenta i koje ugovore je važno imati.

Ishod radionice: Upoznaćete se sa:

 • Jasnom i preciznom aritmetikom vrednovanja startapa
 • Svim investicionim instrumentima i njihovim prednostima i manama
 • Sadržajem idealnog data room-a koji traže investitori

Trajanje radionice: 2 dana

Ekspert: Keo Sar

Kada definišete poslovne ciljeve, planove rasta i sredite data room, znate koji su vam investicioni instrumenti potrebni, naredni izazov je pronalaženje investitora. Kako da znaš koji je investitor najbolji za vas i kako pronaći odgovarajuće investitore? Koje korake treba da napraviš kako biste došli do njih i koliko traje taj proces? Odgovore na ova pitanja saznaće na ovoj radionici.

Ishod radionice: Upoznaćeš se sa alatima i procesima koji će ti pomoći u odgovorima na sledeća pitanja:

 • Kako pronaći idealnog investitora?
 • Šta su potencijalne crvene zastavice?
 • Koje su uobičajene pregovaračke taktike?
 • Kako izgleda vremenski okvir prikupljanja sredstava?

Trajanje radionice: 2 dana

Ekspert: Maria Carolina Romero

NINJA TI OMOGUĆAVA DA IZABEREŠ SVOJ NAREDNI KORAK - I KO ĆE U NJEMU DA TI POMOGNE

Pored obaveznog kurikuluma i eksperata imaćeš priliku da tražiš dodatne treninge i mentore koji će tebi i tvom timu pomoći da brže i bolje napravite naredni korak!

Rok za prijave
1. oktobar 2022.
Intervjui i selekcija startapa
do 7. oktobra 2022
Akceleratorski program
21. oktobar - 20. januar
Demo day
3. februar

ŠTA JOŠ OČEKUJE NINJA STARTAPE?

Pored programa mentorskih radionica, startapi će takođe imati priliku da prisustvuju specijalnim događajima i saznaju više o tome kako da skaliraju poslovanje, koje su dobre prakse i kako to učiniti iz Srbije.

1

Diskusija: Kako uspeti iz Srbije?

Šta je tajni sastojak velikih uspeha startapa iz Srbije? Kako je osnivačima to pošlo za rukom i koja je bila njihova motivacija? Razgovaraćemo sa nekim od naših etabliranih startapera i saznaćemo kako oni prevazilaze izazove i grade uspešne kompanije koje posluju na svetskom tržištu.

2

Radionica: Koje državne podsticaje možete iskoristiti da optimizujete svoje finansije u Srbiji i da se pripremite za globalni rast?

Još uvek ne znate za sve državne podsticaje koji su dostupni startap kompanijama? Niste sigurni kako da ih koristite? Ova radionica će vam pomoći da razumete postojeće programe podrške i da ih primenite na pravi način.

3

Kako startap sa Zapadnog Balkana može ući na azijsko tržište?

Startapi će saznati više o azijskom tržištu i kako ono funkcioniše u poređenju sa srpskim ekosistemom, kao i koje su mogućnosti izlaska na azijsko tržište.

4

Pitch trening

Na opcionom pitch treningu saznaćeš: Kako napraviti pitch deck koji će oduševiti investitore? Šta uključiti u pitch prezentaciju i kako prezentovati pred investitorima? Startapi će saznati kroz ovu obuku.

DEMO DAY

Poslednjeg dana akceleratorskog programa startapi će imati priliku da se predstave pred domaćim i međunarodnim investitorima i VC fondovima. Program obuhvata Mock Demo Day, gde će startapi dobiti prve povratne informacije od investitora i jasan feedback da li su na dobrom putu.

DA LI JE OVO PROGRAM ZA TEBE?

Ovaj program namenjen je startapima koji žele da posvete vreme važnim, ali često zanemarenim, temama i da se pripreme za poletanje bez iznenađenja! Ukoliko tvoj startap ispunjava ove uslove, nadamo se vašoj prijavi:

 • Prevashodno B2B orijentisan startap, sa proizvodom na tržištu
 • Dokazani mesečni rast (ili godišnji ukoliko ste na tržištu 2+ godine)
 • Plasirate svoj proizvod na najmanje jedno tržište van regiona Zapadnog Balkana
 • Želite da otvorite novo tržište ili zatvorite novog ogromnog klijenta i proširite tim
 • Već ste dobili grant ili pre-seed rundu investiranja ILI se spremate za seed rundu

Ako ispunjavate gore navedene kriterijume, pozivamo vas da se prijavite i nastavite put ubrzanog razvoja!

KAKO DA SE PRIJAVIŠ?

 • 1 Popunite APLIKACIONI FORMULAR
 • 2 Pripremite PITCH DECK
 • 3 Oba dokumenta pošaljite na startap@dsi.rs do 1. oktobra u ponoć
 • 4 Ukoliko ste izabrani za naredni krug, bićete kontaktirani do 7. oktobra

Za sva pitanja u vezi sa programom i aplikacijom možete pisati na adresu: startap@dsi.rs

NAPRAVI PRAVI POTEZ,
POSTANI
STARTAP NINDŽA!

EKSPERTI

Luka Priušnjak

Luka Priušnjak

Yuriy Romanyukha

Yuriy Romanyukha

Dušanka Ilić

Dušanka Ilić

Nana Radenković

Nana Radenković

Nina Tasić

Nina Tasić

Keo Sar

Keo Sar

 Maria Carolina Romero

Maria Carolina Romero

Peter Bruner

Peter Bruner