Master 4.0 programi na 13 državnih fakulteta i univerziteta nastali u dijalogu sa privredom

Danas su u Beogradu predstavljena četiri interdisciplinarna studijska programa pod jedinstvenim nazivom Master 4.0, nastala kroz blisku saradnju univerziteta i privrede, a u cilju povezivanja savremenih IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

Okupljeni u četiri konzorcijuma izabrana na javnom konkursu koji je na ideju naše organizacije realizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 13 državnih fakulteta i univerziteta iz Beograda, Kragujevca i Niša krenulo je u proces akreditacije ovih programa, po čijem završetku je planiran upis ukupno 140 studenata.


Ova četiri studijska programa kreirana su kroz saradnju državnih fakulteta koji donose višedecenijsku tradiciju u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta sa preko 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora koje će učestvovati u nastavi i omogućiti obavezne prakse za studente. Master 4.0 programe zajednički su kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, zatim Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Nišu, a tu je i program koji su partnerski razvili Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda.

Snaga ovih programa leži u temeljnom i primenjivom znanju koje će kroz preko 130 predmeta studentima ponuditi više od 300 predavača sa nekih od najboljih fakulteta iz Srbije, stranih univerziteta i kompanija koje su se dokazale na domaćem, ali i globalnom tržištu digitalnih proizvoda i usluga.

Master 4.0 programi će obuhvatiti oblasti kao što su analiza podataka, bioinformatika, internet stvari, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, kao i biznis predmete poput menadžmenta, finansija i računovodstva, marketinga, preduzetništva. Kreiran u dijalogu univerziteta i privrede, očekuje se da će upravo ovaj jedinstveni spoj IT i biznis znanja pomoći nastanak nove generacije digitalnih stručnjaka u našoj zemlji.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i mnoge druge.

Na svaki od navedenih programa upisaće se najviše 35 studenata – 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih, dok će Inicijativa „Digitalna Srbija“ stipendirati po pet studenata sa svakog programa.

Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, kao i Univerzitet u Kragujevcu su u procesu akreditacije svojih Master 4.0 programa predviđenih da počnu od oktobra 2019, dok je početak preostala dva programa planiran za drugi semestar, odnosno januar 2020.

Prema uslovima konkursa na kome su dobile sredstva za realizaciju programa, sve uključene visokoškolske institucije u obavezi su da omoguće upis najmanje dve generacije studenata.