Globalni Startup Genome izveštaj po prvi put izmerio srpski startap ekosistem. Evo rezultata.

Organizacija Startup Genome do sada je analizirala preko 150 gradova, a u izveštaju za ovu godinu predstaljena su 54 startap ekosistema širom sveta. Po prvi put među njima se nalazi i Srbija. Beograd-Novi Sad je jedini ekosistem koji je posmatran u ovom delu sveta, a rezultati će pomoći svima nama koji se bavimo razvojem domaće startap zajednice da još uspešnije radimo na tome.

Ovo istraživanje startap ekosistema pokrenula je Inicijativa „Digitalna Srbija“, a realizuje ga američka organizacija Startup Genome, uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i UNICEF-a, dok su se u samo prikupljanje podataka uključili ključni igrači iz domaće startap zajednice. Pogledajte izdvojene rezultate domaćeg ekosistema ili preuzmite celokupan izveštaj.


Pre nego što uđemo u detalje, ključni podaci relevantni za naš ekosistem su sledeći:

>> U Beogradu i Novom Sadu trenutno postoji između 200 i 400 startapa i naš ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja.

>> Ekosistem je značajno porastao u poslednje dve godine, maksimalna ocena 10 za rast investicija u domaće startape i 9 za rast ukupnog broja startapa.

>> Kao ključna prednost ekosistema identifikovan je pristupačan inženjerski kadar visokog kvaliteta.

>> Najrazvijenije oblasti su gaming i blockchain, u kojima smo u top 10 ekosistema na svetu, a kompanije koje se pojedinačno pominju u ovim oblastima su Nordeus i 3Lateral, kao i GameCredits, OriginTrail, Blinking i MVP Workshop. U izveštaju se posebno ističe i Asocijacija industrije video igara Srbije koja organizuje inkubatore i programe u partnerstvu sa vodećim igračima kao što su Facebook i Unity.

>> Od državnih programa, najveći fokus stavljen je niske poreske stope za kompanije — tehnološki startapi imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz postojanje posebnog IP Box poreskog režima sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo 3%.

>> Vrednost ekosistema i investicija je dosta niža od svetskog proseka, ali verovatno i od realnog stanja. Razlog za ovaj niži broj je dvostruk — značajan broj „domaćih“ startapa registrovan je u drugim zemljama, dok s druge strane u kalkulaciju ne ulaze startapi koji nisu dobili investicije, jer im je teško proceniti vrednost (a, ovakvih timova u našem ekosistemu ima mnogo).

DOMAĆI STARTAP EKOSISTEM BRZO RASTE

Iako nikada do sada nismo imali sistematizovane podatke o domaćem startap ekosistemu, osećaj nas nije prevario — naš startap ekosistem zaista značajno raste. Startup Genome u svom izveštaju prati napredak ekosistema u prethodne dve i po godine i može se videti da Beograd-Novi Sad ima najvišu ocenu kada je reč o rastu investicija, a ocena 9 od 10 za rast broja startapa u ekosistemu.

Beograd i Novi Sad se nalaze u prvoj fazi razvoja, takozvanoj „aktivacionoj“ fazi, a u poređenju sa drugim ekosistemima može se reći da najbrže raste — po broju startapa ispred nas su samo Zapadna Danska, Taipei i Busan.

VODEĆA OBLAST: GAMING

Startup Genome za svaki ekosistem izdvaja dve najrazvijenije oblasti, a u našem ekosistemu su se izdvojili blockchain i gaming.

Među argumentacijom za gaming u izveštaju navodi se jedan od osnivača naše organizacije, kompanija Nordeus sa više od 180 miliona korisnika. Tu je naša članica 3Lateral i akvizicija ove novosadske kompanije od strane Epic Games-a početkom godine. O uspehu domaće gaming scene svedoči i Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA), koja broji preko 40 članova i razvija programe koje podržavaju i velika svetska imena, kao što su Facebook i Unity. Van izveštaja, vredi napomenuti da u Srbiji trenutno dva gaming studija razvijaju sopstvene AAA igre (Pagan i Scorn), kao i da sve više domaćih studija svojim mobilnim igrama doseže više desetina miliona korisnika (Two Desperados, Peaksel, itd).

Ovogodišnja Startup Genome analiza pokazala je da je gaming u poslednjih nekoliko godina u opadanju u odnosu na neke druge oblasti. Naime, iako je vrednost gaming startapa u apsolutnom iznosu rasla, udeo ovih timova u ukupnoj vrednosti startapa širom sveta opada. To znači da, iako gaming kao oblast izolovano raste, startap ekosistemi širom sveta ipak napreduju brže.

O izdvajanju industrije video igara u ovom izveštaju i njegovom značaju za domaću gaming zajednicu, svoj stav je izneo i Nikola Čavić, osnivač Asocijacije industrije video igara Srbije:

 Zahvalni smo Inicijativi „Digitalna Srbija“ što je prepoznala važnost uključivanja Srbije u Startup Genome istraživanje. Živimo u svetu koji pokreću podaci i da bismo se takmičili sa drugim tržištima, moramo da izmerimo svoj napredak i tako ukažemo na prilike koje srpska industrija video igara donosi. S time u vezi, oduševili smo se kada smo saznali da Startup Genome prepoznaje Beograd i Novi Sad kao jedan od najperspektivnijih evropskih ekosistema u oblasti video igara i siguran sam da ćemo ovaj izveštaj upotrebiti u daljim naporima za podršku i rast ove industrije.

VODEĆA OBLAST: BLOCKCHAIN

Uz gaming, kao najjača oblast u našem ekosistemu prepoznat je i blokchain. U izveštaju se navodi da se Srbija nalazi među pet država u svetu po broju blockchain developera, kao i da ima dosta proizvodno orijentisanih blockchain startapa. Izdvojeni su GameCredits i OriginTrail koje su kroz ICO prikupili 56 i 22 miliona dolara. Pored toga, u izveštaju se spominje Blinking i MVP Workshop, kao kompanije vredne pažnje u ovoj oblasti. Među drugim važnim projektima na kojima rade domaće ekipe, a ovaj put su izostavljene iz izveštaja, su i Review.Network, VR All Art, Mango Coinz, Decenter i dr.

Za razliku od gaminga, u svetskim razmerama, blockchain je prepoznat kao rastuća oblast — rast finansiranja blockchain startapa porastao je u prethodne dve godine za 231%, a broj prodatih kompanija i njihovih vrednosti za čak 270%. Beograd i Novi Sad izdvojeni su u izveštaju među sedam svetskih ekosistema u ovoj oblasti.

U Srbiji je pre dve godine osnovana i Srpska blockchain inicijativa, čiji osnivač i član borda Marko Kovačević kaže da če ovaj „plasman“ Srbije značiti u daljem razvoju blockchain ekosistema.

 Obradovala nas je izuzetna vest o tome da je blockchain prepoznat kao vodeći podsektor, i da je Srbija uspela da uđe u top 7 blockchain ekosistema globalno. Jako je važno za dugoročnu održivost što smo ušli u svetski vrh po broju programera i projekata koji se bave razvojem proizvoda koji imaju realnu upotrebu i primenu. Ispred Srpske Blockchain Inicijative želimo da izrazimo zahvalnost Inicijativi „Digitalna Srbija“ što je prepoznala važnost uključivanja Srbije u Startup Genome istraživanje koje važi za najopsežnije istraživanje o startapima na svetu. Smatramo da su ovi rezultati značajan korak i priznanje za domaću blockchain scenu, ali i podrstek za aktivnosti kojima se kroz Inicijativu bavimo kako bismo podržali dalji razvoj. Sa potvrđenim rezultatima imamo još veći motiv da zajedno nastavimo hrabro dalje na svetskoj blockchain sceni.

„FORMA“ I NEDOSTATAK INVESTICIJA NAS I DALJE KOČE

U izveštaju za svaki ekosistem nalazi se i procena njegove vrednosti. Za Beograd i Novi Sad ove stavke su dosta niske — iznose 303 miliona dolara, dok je globalni prosek pet milijardi. Iako su Beograd i Novi Sad daleko od najrazvijenih svetskih startap ekosistema, i dalje vrede znatno više od navedenog iznosa, a osnovni uzroci za ovaj nizak rezultat leže u velikom broju startapa registrovanih van granica naše zemlje, kao i nemogućnosti da se u ovaj pokazatelj uvrsti veliki broj startapa koji su samostalno finansirali svoj rast.

U procenu vrednosti ekosistema, Startup Genome uključuje dva podatka — vrednosti za koje su prodati startapi, kao i valuacije po kojima startapi dobijaju investicije. Šta to znači?

>> Ukoliko je startap registrovan u nekoj drugoj zemlji, pa zatim u njega investirano, ne ulazi u vrednost ekosistema. To znači da se, na primer, investicije Seven Bridges-a, kao ni akvizicija Frame-a ni na koji način ne računaju kao vrednost našeg ekosistema.

>> Nordeus, activeCollab, FishingBooker i mnogi drugi startapi koji su svoj rast finansirali sopstvenim sredstvima nisu uopšte vidljivi za procenu vrednosti.

SLEDE DUBLJE ANALIZE I PLANIRANJE

Ovaj izveštaj je samo prvi korak u našoj saradnji sa organizacijom Startup Genome. U naredna dva meseca ćemo dobiti detaljniju analizu našeg ekosistema iz koje očekujemo da ćemo moći još mnogo toga da naučimo.

Informacije koje dobijemo podelićemo sa svim startap organizacijama u Srbiji, kako bismo se zajednički dogovorili i počeli sa radom na daljem razvoju ključnih elemenata u našem ekosistemu. Da bismo došli do rezultata, neophodno je da svi zajedno radimo ka tom cilju i, kao što je dovođenje Startup Genome-a u Srbiju i prikupljanje podataka bio rezultat upravo toga, sigurni smo da će nas dobijena analiza još više podstaći na dalju saradnju.