Predstavljamo Nauči — Nova besplatna edukativna platforma koja širi znanje i inspiriše inovacije

U okviru projekta Preduzmi ideju koji realizujemo u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), nastala je besplatna edukativna platforma Nauči, projekat koji menja pravila igre u oblasti obrazovanja.


Nauči je mesto koje donosi mnoštvo resursa iz područja veštačke inteligencije, biotehnologije, finansija, kreativnih industrija, održivog razvoja, marketinga, programiranja i još mnogo toga. Bez obzira na struku ili godine, Nauči ima za svakoga po nešto — interaktivne kurseve, vodiče i video tutorijale za poboljšanje ličnih i profesionalnih veština…

Tri glavne poruke ove platforme su SAZNAJ, NAUČI, PRIMENI

Osim toga što je platforma, prema rečima našeg direktora Nebojše Bjelotomića Nauči je i zajednica entuzijasta, stručnjaka i eksperata u različitim oblastima, koja na jednom mestu pruža visokokvalitetne edukativne materijale:

Platforma Nauči predstavlja korak ka digitalnoj transformaciji u oblasti obrazovanja. Osnovna svrha ove platforme je veća dostupnost edukativnih materijala koji podstiču korišćenje novih znanja i tehnologija. Platforma služi ne samo kao izvor obrazovnih materijala, već i kao veza između stručnjaka i onih koji teže obrazovanju u raznim disciplinama, sa ciljem zajedničkog kreiranja budućnosti temeljene na znanju i inovacijama.

Zato, bilo da želite da nađete edukaciju iz opšteg obrazovanja, unapredite karijeru, pokrenete startap ili jednostavno da proširite svoje vidike, Nauči je pravo mesto za to.

U kontekstu celoživotnog učenja, izgradnja ekosistema otvorenih obrazovnih resursa nedvosmisleno ima potencijal da doprinese da obrazovanje u Republici Srbiji bude kvalitetnije i dostupnije. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je prošle godine ukazao na potrebu za razvojem platforme koja bi obezbedila jednostavan pregled kvalitetnih i dostupnih domaćih baza otvorenih obrazovnih resursa. Biće nam zadovoljstvo da platforma Nauči bude vidljiva i u okviru DOOR-a, agregatora repozitorijuma otvorenih obrazovnih resursa koji je uspostavljen početkom 2023. godine. Među korisnicima DOOR-a dominiraju nastavnici, a upravo oni imaju kredibilitet da mladima ukažu na kvalitetne i proverene izvore znanja koji nužno ne dolaze iz sektora formalnog obrazovanja, izjavio je Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Jednostavan pristup i intuitivan dizajn Nauči platforme omogućavaju vam da učite gde god da se nalazite. Dovoljan je samo jedan klik na oblast koju želite da istražujete i dobićete niz različitih materijala. Posetite Nauči, pretražite katalog edukativnih materijala i saznajte, nučite i primenite stečeno znanje.