Besplatan mentorski program Karijera 4.0 — Priprema srednjoškolaca za karijeru uz stručnjake iz IT sektora

Od danas je otvoren treći ciklus mentorskog programa Karijera 4.0, koji će omogućiti srednjoškolcima na završnoj godini da se povežu sa više od 40 stručnjaka iz digitalnih kompanija koje posluju u Srbiji. Program je dizajniran da pomogne učenicima da donesu odluku o daljem obrazovanju i izboru karijere, kao i da bolje razumeju kako se teorijsko znanje primenjuje u poslovnom svetu. Prijave su otvorene od 20. septembra do 6. oktobra na dsi.rs/karijera40.


Tokom prethodna dva ciklusa mentorskog programa Karijera 4.0 više od 700 srednjoškolaca iz cele Srbije radilo je sa više od 80 mentora iz domaćeg digitalnog sektora. U ovoj školskoj godini pokrećemo novi ciklus programa u okviru kog će više od 40 mentora iz nekih od vodećih digitalnih kompanija u Srbiji u narednim mesecima raditi sa srednjoškolcima, deleći svoja profesionalna iskustva i pomagati im u donošenju ključnih odluka u vezi sa budućim obrazovanjem i karijerom. 

Iskustvo je pokazalo da srednjoškolci često ne znaju da na razvoju vrhunskih digitalnih proizvoda i usluga mogu da rade iz Srbije i zamišljaju da ako žele da rade na nekim „kul” projektima treba da napuste Srbiju. Prethodne dve godine u kojima smo realizovali Karijeru 4.0 su nam pokazale da je dok su još u školskoj klupi pravo vreme da im pokažemo da u Srbiji postoje kompanije koje se na svetskom nivou bave gejmingom, biotehnologijom, blokčejnom, veštačkom inteligencijom… i da su njihovi zaposleni više nego spremni da svoje vreme stave na raspolaganje onima koji će im sutra postati kolege i predvoditi tehnološki razvoj naše zemlje, istakla je naša projektna menadžerka Tijana Stefanović.

Mesečni mentorski sastanci će se održavati onlajn, što omogućava učenicima iz svih delova Srbije da se upoznaju sa stručnjacima iz vodećih digitalnih kompanija u zemlji. Prilikom prijave za program, učenici će moći da pregledaju biografije mentora i izaberu one koji odgovaraju njihovim interesovanjima i karijernim ciljevima. Mentorka i direktorka za digitalna rešenja, startape i inovacije Tanja Kuzman iz kompanije PwC Srbija objašnjava svoju motivaciju za uključivanje u program Karijera 4.0: 

Mislim da je jedan od najvažnijih zadataka koji svi imamo upravo to da pomognemo budućim generacijama da budu bolje od naših. Ovaj mentorski program je jedan od načina da približimo srednjoškolcima sve ključne aspekte naših karijera, zašto volimo posao koji radimo, koja su im znanja potrebna, koji izazovi ih čekaju, kako donosimo odluke i slično.

 

Slično misle i njene kolege među mentorima, softverski inženjeri Miloš Garunović i Stevan Medić:

Karijera 4.0 nudi idealnu priliku za povezivanje srednjoškolaca sa mentorima iz IT industrije koji doprinose deljenju znanja i ubrzanju razvoja. Iako sam dosta toga naučio na fakultetu, nedostajao mi je dodatni praktični uvid u programiranje. Uz mentora kome je posao da svakodnevno programira, lakše je saznati kako izgleda rad na komercijalnim projektima, saradnja sa različitim timovima, što ubrzava sticanje znanja i otvara vrata za uspeh u IT industriji, istakao je Miloš Garunović iz kompanije Devtech.

U današnje vreme, kada je izbor stvarno veliki, od neprocenjivog značaja je konsultovati se sa profesionalcima iz oblasti i razumeti koja sve usmerenja postoje, naročito u IT-u, počevši od dizajna, obrade podataka, programiranja, pa sve do projektnog menadžmenta i biznisa. Karijera 4.0 pruža mogućnost da iz prve ruke čujete iskustva eksperata iz različitih oblasti i da kroz vođeni mentorski program saznate sve što vas zanima o IT-u, zaključuje Stevan Medić ispred kompanije Symphony.

Srednjoškolaci će u četiri meseca trajanja programa imati priliku da se pripreme za izazove koje donosi Četvrta industrijska revolucija i poslovi budućnosti sa stručnjacima iz različitih oblasti — razvoj softvera, telekomunikacije, gejming, upravljanje projektima, bioinformatika, marketing, menadžment, pravo, HR  i mnoge druge, a iz kompanija A1 Srbija, Bosch, Devtech, GIG Media, Ispira grupa, Karanović & Partners, Levi9, Microsoft Development Center Serbia, Nordeus, Playrix RS, Playstudios Europe, PwC, Symphony, TeleGroup, Vega IT i Velsera

Prijave su otvorene od danas i svi zainteresovani srednjoškolci na završnoj godini mogu da posete dsi.rs/karijera40 i popune prijavu do 6. oktobra.