Više investicija, rad sa startapima i unapređenje regulatornog okvira ključ za uspeh srpske ekonomije i startap ekosistema — Na Kopaonik biznis forumu održan panel „Investicije u startape: kako i u koga“? u organizaciji DSI i Ringier-a

Prvog dana Kopaonik biznis foruma održan je panel koji smo organizovali sa našim članom i jednim od osnivača Ringier Srbija „Investicije u startape, kako i u koga“? Panel je vodio naš direktor Nebojša Bjelotomić, a o investiranju u startape govorili su dr Jasmina Knežević, osnivačica i članica Nadzornog odbora bolnice Acibadem Bel Medic i članovi naše Grupe poslovnih anđela Aleksandar Bakoč, osnivač firme Algotech za implementaciju poslovnih softvera i serijski investitor u male biznise i Petar Jovanović, predsednik izvršnog odbora RBA banke. Zašto investirati, koji su kriterijumi za investiranje i šta je neophodno da naš startap ekosistem sustigne zemlje u regionu i globalno, bila su samo neka od otvorenih pitanja.


Grupa poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija okuplja uspešne pojedince iz različitih sektora biznisa koji svoju ekspertizu, iskustvo i resurse dele sa startapima, domaćim mladim kompanijama. Do sada je Grupa uložila 700.000 evra u šest domaćih startapa, a ulaganja je od početka pratio proces skeniranja više od 400 startapa, 150 održanih sastanaka, 13 pitching sesija. O tome šta znači biti anđeo investitor, koje su koristi za obe strane i koji kriterijumi su presudni za donošenje odluke o investiranju, govorili su i učesnici pomenutog panela.

„Iz ugla privatnika prolazio sam kroz različite procese ulaganja, investirao sam i u nekoliko startapa van zemlje. Ali ono što je značajno, vraćajući se u Srbiju primetio sam neverovatnu energiju kod mladih ljudi iz zajednice startapa i želju za uspehom”,  istakao je Aleksandar Bakoč, jedan od poslovnih anđela i osnivač firme Algotech za implementaciju poslovnih softvera i serijski investitor u male biznise.

Petar Jovanović, predsednik izvršnog odbora RBA banke i poslovni anđeo osvrnuo se na rad Grupe, ističući mane i prednosti srpskih startapa koje je primetio kroz rad sa timovima: „Naše startape vode sjajni ljudi, sa neverovatnim idejama, globalnim ambicijama. Kada krenete da radite sa njima, vidite međutim da tu ima dosta prostora za unapređenje — osnivači i timovi su uglavnom fokusirani na sam proizvod i ideju a manje na strategiju prodaje i plan izlaska na tržište. To je prostor u kome anđeli ispunjavaju svoju ulogu mentora, pored toga što su investitori”.

Govoreći o značaju ulaganja u startape, u smislu obostrane koristi, dr Jasmina Knežević osvrnula se na lično iskustvo na terenu digitalizacije bolnice Acibadem Bel Medic: „Napravili smo fenomenalan program za call centar. Mladi momci su me dobili rečenicom: Ono što vas je dovelo na vrh, to će vas ubiti jer ovo više nećete moći da iznesete. Držati ovoliki sistem u glavama ili papirčićima neće moći da funkcioniše i tada sam shvatila da moramo krenuti u digitalizaciju, ocenila je Knežević.

U kakve startape se ulaže?

„Kao poslovni anđeo fokus stavljam na proizvode i startape koji se odnose na produženje života. Sve što je ishrana, prevencija zdravlja, investicije u opremu, dijagnostiku, za poboljšanje kvaliteta je interesantno. Isto prepoznajem i obrazovanje i u te dve oblasti ću sigurno investirati”, rekla je dr Jasmina Knežević.

„Bitno mi je da kod osnivača tima i ostalih članova vidim da žele da ostave srce na terenu. Želja za uspehom, globalna ambicija, to je ono što je presudno za donošenje odluke o investiciji u određeni startap”, dodao je Aleksandar Bakoč.

Pored želje za uspehom, Petar Jovanović je kao osnovne kriterijume naveo i znanje, ekspertizu ali i godine života i iskustva osnivača i drugih članova tima.

Grupa poslovnih anđela planira širenje i još više investicija

„Želimo da ponudimo naše startape i u inostranstvu, ali mi ćemo investirati i dalje lokalno. Imamo 26 aktivnih anđela, plan je da ih povećamo na 50. Želja mi je i da u pulu investitora imamo više žena. Pored toga, da bi naš startap ekosistem sustigao druge države u regionu i globalno,  neophodno je da imamo i aktivnu ulogu i diskusiju sa regulatorom. Sada već imamo poreske olakšice koje koriste velikim kompanijama koje ulažu u startape. One iznose 30 odsto, ali ne znam koliko se o njoj zna”, zaključio je Jovanović i dodao da bi trebalo ići i na olakšice za fizička lica.

Svakako je važno napomenuti da u poslednjim godinama domaći startapi beleže rast, a to potvrđuju i rezultati istraživanja Startap skener koje sprovodimo drugu godinu za redom u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koji s partnerima sprovodimo uz podršku USAID-a. 

„U 2022. godini ekosistem je porastao za više od 20 odsto. Dve trećine startapa očekuju rast biznisa za više od 50 odsto u ovoj godini. Na osnovu istraživanja prošle godine u startap ekosistemu zaposleno je preko 2.000 novih članova timova”, istakao je Bjelotomić, prezentujući prve rezultate Startap Skenera 2023.