Raspisan konkurs za unapređenje digitalnih veština učenika osnovnih i srednjih škola „Digitalna ekspedicija Izazov”

Danas je otvoreno takmičenje za učenike i nastavnike pod nazivom „Digitalna ekspedicija Izazov 2021/2022”. Cilj Izazova je kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti unapređenju digitalnih veština učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa ukupnim nagradnim fondom od milion dinara.


Konkurs je namenjen timovima osnovnih i srednjih škola, koje čine tri do pet učenika i jedan do dva nastavnika-mentora, a njihov zadatak je da pripreme idejni projekat za kreiranje digitalnog otvorenog obrazovnog resursa. To može biti veb-sajt, tekst, video, video-igra, aplikacija za mobilne uređaje ili drugi resurs koji se može koristiti kao pomoćni nastavni materijal, namenjen i učenicima i opštoj javnosti. Prijavljivanje timova se vrši popunjavanjem formulara, a prijave su otvorene od 24. novembra do 13. decembra, u 12 časova.

Detalji uslova takmičenja i odgovori na ostala najvažnija pitanja nalaze se na sajtu Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Nakon javnog objavljivanja odluke komisije, školski timovi će imati na raspolaganju šest nedelja za realizaciju projektnih ideja. Pored finansijske podrške, pobednički timovi dobiće i podršku kroz konsultacije i mentorstvo eksperata.

Izazov raspisujemo u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovodimo sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsionom, kao i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV).