Panel Matematika (koja) stvara umetnost — ili kako slike pomažu da se ne uhvatimo za glavu kada čujemo reč matematika 

Nadamo se da ste već čuli da smo objavili novi besplatni interdisciplinarni kurs na platformi net.kabinet — „Algoritamska umetnost“, koji smo pokrenuli zajedno sa Fondacijom Petlja i UNICEF-om u Srbiji. Tim povodom, u utorak, 27. aprila u 19.00 organizujemo online panel „Matematika (koja) stvara umetnost“. Kroz kurs smo srednjoškolcima želeli da uz umetnost olakšamo učenje matematike i informatike, dok je panel namenjen prvenstveno njihovim nastavnicima, kao i svima onima koje zanima kako to uopšte možemo da naučimo računar da crta (i zašto bismo to radili). 


Nije malo onih koji se hvataju za glavu kada se pomenu matematičke operacije, algoritmi i funkcije. Onih koji se hvataju za glavu kada čuju reč umetnost nebrojeno je manje. Ili ih nema uopšte. Upravo zato smo odlučili da na zanimljiv način spojimo srednjoškolska znanja iz likovne kulture, matematike i informatike i pokažemo kako brojevi i funkcije nisu bauk i da se često prožimaju kroz vrlo vidljive stvari. O ovom pomalo neočekivanom spoju i tome zašto je važan za obrazovanje biće reči na onlajn panelu „Matematika (koja) stvara umetnost“.

Zato, ako vas zbunjuje šta je to algoritamska umetnost, kakva veza postoji između matematike, informatike i likovne kulture, kako te veze izgledaju u praksi i zašto je važno da se učenicima približe ovi koncepti, znate gde treba da budete u utorak, 27. aprila u 19.00. 

Ovim povodom u ulozi moderatorke čekaće vas Aleksandra Jovanić, doktorka digitalne umetnosti, programerka i ko-autorka kursa „Algoritamska umetnost“, dok će mesta panelista zauzeti:

  • Nikola Damjanov, Lead Game Artist iz gaming kompanije Nordeus
  • Maja Ćirić, dr teorije umetnosti i kustoskinja
  • Milena Marić, profesorka matematike i programiranja i ko-autorka kursa 

Za prisustvo na panelu potrebno je da popunite prijavni formular, a neposredno pred događaj će vam stići link preko kog ćete biti u prilici da pratite diskusiju u utorak, 27. aprila u 19.00. Vidimo se!