Inicijativa „Digitalna Srbija“ se pridružila evropskoj mreži organizacija u promociji dijaloga o digitalizaciji

Na poziv kolega iz organizacije Digitalna Švajcarska, Inicijativa „Digitalna Srbija“ i srodne organizacije iz Švedske, Poljske, Austrije, Lihtenštajna i Ukrajine danas su potpisale Pismo o namerama o saradnji u domenu javnog dijaloga o digitalizaciji. Ova inicijativa ima za cilj da podstakne javni dijalog, poboljša digitalnu pismenost, utiče na informisanost i kreira afinitete ka digitalnim rešenjima.


„Budući da ovako široko postavljene inicijative obično dolaze od vlada, posebno mi je drago što nezavisne organizacije kao što je Inicijativa „Digitalna Srbija“ zajednički pokreću i sprovode aktivnosti u cilju promovisanja prilika koje nam je digitalizacija donela. Mislim da ova saradnja može da bude vrlo važan element u građenju digitalne budućnosti Evrope i njene ekonomije“, istakao je jedan od potpisnika, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević.

Danas najavljena saradnja realizovaće se od naredne godine kroz platformu koja pruža prostor za dijalog o temama koje se tiču digitalizacije u sferama poput ekonomije, regulative i obrazovanja kako bi se šira javnost upoznala sa izazovima i mogućnostima koje digitalizacija nosi sa sobom. Prepoznajući da digitalno ne poznaje granice, evropske organizacije su se udružile ne bi li, kroz zajednički nastup, osigurali digitalne kompetencije Evrope.

Inicijativa za saradnju potekla je od Digitalne Švajcarske koja je pre tri godine priredila prvi događaj posvećen promociji digitalizacije, a koji su ubrzo potom ispratile organizacije iz drugih evropskih zemalja.

Ispred Digitalne Švajcarske, Pismo je potpisao jedan od osnivača ove organizacije, Mark Valder, direktor kompanije Ringier. Valder je istakao: „Evropa ima još dosta da radi u domenu digitalizacije, pa je saradnja između što većeg broja organizacija neophodna. Za jesen 2021. planiramo čitav niz paralelnih događaja širom Evrope.“

Najavljeno je da će se aktivno raditi na tome da se broj organizacija uključenih u ovu inicijativu uveća.