42 IT odeljenja u gimnazijama: Značajan korak napred za obrazovni sistem u Srbiji

Inicijativa Digitalna Srbija pozdravlja uspešno formiranje 42 specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije.

Šesnaest kompanija okupljenih u našoj organizaciji smatra da unapređeno obrazovanje u sferi informacionih tehnologija značajno približava našu zemlju digitalnoj transformaciji celokupnog društva – što je i osnovna misija Inicijative Digitalna Srbija.

Činjenica da će tako veliki broj gimnazijalaca nastaviti školovanje u specijalizovanom IT odeljenju je odlična vest za naše društvo, ali i za svakog od njih. Pored širokog gimnazijskog obrazovanja, ovi učenici će steći relevantna znanja koja otvaraju vrata najtraženijih fakulteta u zemlji i pružaju visok nivo digitalne pismenosti i algoritamskog načina razmišljanja, posebno važnog za poslove budućnosti. Oni su napravili krupan korak ka privrednom sektoru koji je već danas sinonim za perspektivnu karijeru i dobro plaćen posao.

Inicijativa Digitalna Srbija pozdravlja dosadašnje odluke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić koje su omogućile da Srbija bude među retkim zemljama koje u srednjoškolskom obrazovanju tako veliki fokus stavljaju na IT. Očekujemo da će dalji koraci nadležnog ministarstva podrazumevati nastavak obuke nastavnika koji će predavati specijalizovane informatičke predmete. Inicijativa Digitalna Srbija i Fondacija Petlja nastaviće da, pre svega kroz razvoj edukativnih materijala, podržavaju nastavnike informatike i računarstva.

Inicijativa Digitalna Srbija očekuje da će i u sferi visokog obrazovanja u narednom periodu biti načinjeni slični potezi. Ekonomski napredak kroz razvoj digitalne ekonomije moguć je samo ukoliko osiguramo da se napredni nivo znanja stečen u specijalizovanim gimnazijskim odeljenjima dalje razvija na IT fakultetima koji biti u stanju da prime više studenata i ponude im osavremenjene nastavne programe.