Žene koje kreiraju budućnost ― Predstavljen izveštaj Žene u srpskom startap ekosistemu

U okviru projekta Preduzmi ideju koji realizujemo sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), juče je predstavljen drugi po redu, sveobuhvatni izveštaj Žene u srpskom startap ekosistemu 2023, koji se bavi analizom broja i uloge žena u srpskim startap kompanijama, faktorima koji ograničavaju veće učešće žena u menadžmentu startapa i veće interesovanje devojaka za obrazovanje u IT studijskim programima.


Istraživanje je pokazalo da su startapi koje su osnovale samo žene u znatno većem procentu nego startapi koji imaju muški ili mešoviti osnivački tim, osnivački kapital dobili od porodice i prijatelja, kao i da do sada nisu dobijali finansijska sredstva iz fondova preduzetničkog kapitala. Ovaj i drugi nalazi su motivisali tim Preduzmi ideju da pokrene javnu diskusiju na ovu temu. Prisutni na događaju u beogradskom Startit Centru imali su priliku da čuju više o nalazima istraživanja, kao i o idejama za kreiranje predloga za unapređenje položaja žena u srpskom startap ekosistemu.

Iako je Srbija po zastupljenosti žena osnivača startapa (19 odsto) iznad globalnog proseka (15 odsto), rezultati istraživanja su pokazali da postoji potreba za većom podrškom i podsticajem za žene koje se odluče na pokretanje startapa ili učestvuju u njihovom razvoju. Poboljšanju pozicije žena u našem startap ekosistemu svakako bi doprinela veća zastupljenost žena u menadžmentu startap kompanija (jer samo 33,04 odsto startapa muških osnivača ima žene u menadžmentu), kao i veći broj žena koje studiraju u oblasti IT i zainteresovane su da svoje karijere grade u inovativnim tehnološkim timovima i kompanijama. Pored toga, jednako je važno raditi na prevazilaženju određenih socijalnih i kulturnih obrazaca koji ograničavaju žene i devojke da se uključe u tehnološko preduzetništvo, istakao je Nebojša Bjelotomić, naš i direktor projekta Preduzmi ideju.

Iz godine u godinu primećujem napredak u pogledu broja sve kvalitetnijih preduzetnica u ekosistemu, tako da u našim programima podrške već nekoliko godina unazad neretko imamo ujednačenu raspodelu učesnika i učesnica. Posebno mi je drago što i u situacijama kada organizujemo program usmeren isključivo na preduzetnice, dobijamo veliki broj izuzetno kvalitetnih prijava, što je dobar pokazatelj toga koliko kao industrija napredujemo, rekla je Nevenka Rangelov, direktorka razvoja preduzetništva u Startitu.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, održana je otvorena diskusija na kojoj su osnivačice startapa i preduzetnice bile u prilici da od predstavnika organizacija podrške startapima saznaju više o dodstupnim programima i podsticajima, kao i da ukažu na izazove sa kojima se susreću kako bismo u budućnosti zajednički radili na kreiranju rešenja.

U diskusiji su učestvovali Nevena Janković iz Naučno-tehnološkog parka Beograd, Milena Milić iz Garaža by Tenderly, Ivana Berić iz Fonda za inovacionu delatnost, Filip Ilić iz ICT Hub-a i Nevenka Rangelov iz Startita, a diskusiju je moderirala naša menadžerka za startap ekosistem Neda Trifunović iz Inicijative Digitalna Srbija, koja je pokrenula pitanja izazova sa kojima se osnivačice startapa susreću.

Naša organizacija kroz projekat Preduzmi ideju, ali i kroz druge programe učestvuje u stvaranju okruženja i obrazovnog sistema koji će približiti i obezbediti mladim ženama mogućnosti i prilike za učešće u tehnološkim oblastima i samostalnom preuzumanju inicijativa u digitalnom ekosistemu. Objavljivanje izveštaja Žene u srpskom startap ekosistemu 2023 i okupljanje predstavnika relevantnih organizacija podrške predstavlja dobar pravac za dalju saradnju i zajedničke poduhvate u ovoj oblasti.