Četvrta industrijska revolucija: o čemu se ovde radi?

Razvoj čovečanstva se ubrzava geometrijskom progresijom. Tehnologija će napredovati u okviru Interneta stvari, veštačka inteligencija će raditi mnoge poslove koje trenutno rade ljudi, naša tela će biti toliko „haj-tek“ da nećemo moći da razlučimo šta je u nama prirodno, a šta artificijelno. Četvrta industrijska revolucija je već stigla.

Prva industrijska revolucija je koristila vodenu paru da mehanizuje proizvodnju. Druga industrijska revolucija je stvorila električnu energiju da pokrene masovnu proizvodnju. Treća je koristila elektronsku i informatičku tehnologiju da automatizuju proizvodnju. Sada se događa Četvrta industrijska revolucija koja je nadogradnja Treće, a karakteriše je fuzija tehnologija koje brišu granice između fizičkog, digitalnog i biološkog – ovako Četvrtu industrijsku revoluciju definiše Svetski ekonomski forum.

Zahvaljujući 3D štampanju i robotici, mogli bismo da nadoknadimo resurse koje trošimo i dođemo do tačke u kojoj naš razvoj ne zavisi od prirodnih resursa. Ako Internet stvari predstavljaju milijarde povezanih uređaja, onda je Četvrta industrijska revolucija predstavlja ljude, povezane svim tim uređajima, čiji je kapacitet čuvanja, proizvodnje, i deljenja znanja beskonačan. A, taj kapacitet je omogućen tehnologijama koje se paralelno razvijaju u domenu povezanih uređaja, robotike, veštačke inteligencije, autonomnih vozila, 3D štampanja, nanotehnologije, biotehnologije, kvantne informatike.

Presedan je što će ova revolucija promeniti nas.

„Promeniće ne samo ono što radimo, već ono ko smo. Uticaće na naš identitet i sve što je s njim povezano – našu privatnost, pitanje vlasništva, konzumiranje dobara, vreme koje provodimo u poslu i slobodno vreme, kako gajimo svoje veštine, kako gajimo svoje veze, kako komuniciramo“, piše Klaus Švab, osnivač i predsednik Svetskog ekonomskog foruma.

Jelena Tušup. Tekst realizovan u saradnji sa Ringier Axel Springer.