Objavili smo Startap skener, prvi sveobuhvatni izveštaj o domaćem startap ekosistemu

Danas smo predstavili Startap skener, prvi sveobuhvatni izveštaj o stanju domaćeg startap ekosistema. Ovaj dokument daje detaljnu, kvalitativnu i kvantitativnu analizu okruženja u kome posluju inovativne tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište i preporuke koje mogu da pomognu preduzetnicima, investitorima i institucijama zainteresovanim za unapređenje uslova u ovoj sferi.


Startap skener jasno pokazuje da domaći startapi nižu uspehe zbog kojih smo među vodećim državama u jugoistočnoj Evropi kada je reč o ovom sektoru. Kao jedna od glavnih prednosti našeg startap ekosistema koja nas stavlja iznad svetskog proseka identifikovana je globalna povezanost, odnosno intenzitet komunikacije osnivača startapa iz Srbije sa relevantnim igračima iz inostranstva. S druge strane, razmena znanja i iskustava unutar samog ekosistema je prepoznata kao nedovoljno razvijena. Domaći startap ekosistem karakterišu i izuzetno nizak nivo investicija i fokus na klijente izvan Srbije.

Iako su u protekloj deceniji pojedini srpski startapi ostvarili odlične rezultate na svetskom tržištu, a veliki broj kompanija, državnih institucija i nevladinih organizacija pokrenuo niz programa podrške, do pre samo godinu dana čak ni stručna javnost o startap ekosistemu nije znala mnogo. Bilo je potpuno nepoznato koliko ima startapa u Srbiji, čime se bave, kako se finansiraju i ko su njihovi osnivači.

Upravo zato je naša organizacija početkom prošle godine pokrenula saradnju sa organizacijom Startup Genome iz San Franciska koja je u svoju globalnu analizu 54 svetska startap ekosistema uključila i Beograd i Novi Sad kao jedinu tačku u ovom delu sveta. Ova saradnja bila je polazna tačka za izveštaj Startap skener koji, pored detaljnih nalaza američkih eksperata, donosi i rezultate lokalnih istraživača iz naše organizacije i njenih članica, kompanija EY i PwC.

Autori izveštaja su Adam Kovač, menadžer za pripajanje i akvizicije u kompaniji EY, Tanja Kuzman, menadžerka za startape i korporativne inovacije u kompaniji PwC i Zoja Kukić, naša programska direktorka za oblast startap ekosistema.

Startap skener možete čitati u web verziji ili preuzeti PDF.