Mreža Mejkers labova se proširuje na nove škole i nacionalne partnere: Na početku školske godine Mladenovac dobio učionicu budućnosti

Tehnička škola u Mladenovcu, poznata po zapaženim uspesima učenika u preduzetničkim programima, započinje novu školsku godinu bogatija za prostor u kome će se razvijati inovacije, nove ideje i mladi koji menjaju budućnost. Nakon osam otvorenih Mejkers labova za godinu dana, svečano je otvoren još jedan, a do kraja godine centre za inovacije i multidisciplinarnost dobiće još šest škola širom zemlje.


Predstavnici Grupe za obrazovanje, zajedno sa predstavnicima kompanija koje podržavaju ovaj program, posetili su 8. septembra Tehničku školu u Mladenovcu povodom zvaničnog otvaranja Mejkers laba koji je uveličao i obeležavanje Dana škole za učenike, nastavnike i zajednicu ove srednje škole. 

Na otvaranju učionice budućnosti koja ovog puta uključuje i profesionalni studio, u ime škole-domaćina, o značaju savremenih programa za obrazovanje mladih govorili su Dobrica Đurđević, direktor škole, kao i Milan Božić, nastavnik i koordinator Mejkers laba i mentor jedne od učeničkih kompanija koja je ostvarila zapažene uspehe u različitim preduzetničkim programima. O značaju udruživanja za bolju budućnost mladih pa i celog društva, prisutnima su se obratili predstavnici Grupe za obrazovanje, kao i novih nacionalnih partnera inicijative — Anja Aleksić, članica Upravnog odbora kompanije Comtrade i Aleksandar Nikolić, direktor marketinga brenda Tesla. Prisutnima se obratio i predstavnik Ministarstva prosvete Radovan Živković.

Ideje koje pomeraju granice i podrška da se ideje i znanje pretoče u stvarnost 

Elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, tekstilstvo i kožarstvo su područja rada u okviru kojih Tehnička škola u Mladenovcu već više od 60 godina beleži zapažene rezultate, uspešne učeničke projekte i saradnje sa privredom i drugim sektorima. Preduzetničke ideje koje pomeraju granice, uspesi učeničkih kompanija na nacionalnom i svetskom nivou, profesionalci, doktori nauka u navedenim oblastima, samo su neke od stvari kojima Tehnička škola može da se pohvali, istakao je direktor škole Dobrica Đurđević tokom svečanog otvaranja Mejkers laba. 

Svi dosadašnji uspesi i zalaganja učenika i nastavnika ove škole biće nadograđeni aktivnostima i programima u novom Mejkers labu, kao i snažnom podrškom privrede od samog nastanka inicijative kako u pogledu deljenja znanja i iskustva, tako i sopstvenih proizvoda i usluga za kvalitetniji rad u učionicama budućnosti. 

Koji je krajnji cilj misije otvaranja Mejkers laba i šta je do sada urađeno u već otvorenim Mejkers labovima govorili su rukovoditeljka Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke Danijela Vučićević, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Već 18 godina koliko postoji organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, učenici iz Mladenovca briljiraju u svim našim programima, od onlajn simulacije banke u akciji do takmičenja učeničkih kompanija. Siguran sam da će se njihovi uspesi i dalje nizati, sada uz dodatu vrednost prostora koji će im omogućiti da svoju kreativnost i inovativnost još više razviju. Nadam se da će ovaj Mejkers lab postati omiljeno mesto okupljanja preduzimljivih mladenovačkih srednjoškolaca i da će se iz njega izroditi još mnogo učeničkih kompanija, izjavio je Darko Radičanin.

Pored kompanija koje već podržavaju izgradnju Mejkers labova u srednjim školama širom Srbija, a to su Henkel, Tarkett, ROMA company i NCR fondacija, timu nacionalnih partnera pridružuju se i kompanije Comtrade i Tesla. Istraživanje, prezentovanje, pristup globalnom znanju, saradnja na daljinu ili povezivanje sa drugim školama u zemlji ili inostranstvu je od izuzetnog značaja za svaku školu. Zbog toga kompanija Tesla donira velike pametne televizore za svaki postojeći i novi Mejkers lab u zemlji, kako bi sve ovo olakšala i unapredila za hiljade srednjoškolaca u Mejkers školama.

Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo deo ovog značajnog projekta, kakav je Mejkers Lab, u okviru kojeg smo kao brend imali priliku da pokažemo svoju posvećenost lokalnoj zajednici i budućim generacijama. Sigurni smo da će donacija Tesla televizora omogućiti nastavnicima da unaprede nastavu i pruže učenicima bogatije iskustvo učenja, koristeći najnoviju tehnologiju. Mi u Tesli verujemo da je od suštinskog značaja omogućiti mladima pristup inovacijama u tehnologiji i prilike za kreativno izražavanje, kako bismo zajedno oblikovali lidere digitalne budućnosti koji će odgovoriti na izazove modernog sveta. Uveren sam da će ova donacija imati dugoročan pozitivan uticaj na našu zajednicu i da će poslužiti kao primer kako zajedno možemo graditi bolju budućnost za sve nas, izjavio je direktor marketinga brenda Tesla, Aleksandar Nikolić.

Da privreda i te kako može i treba da podrži obrazovanje mladih i upozna ih sa realnim sektorom, potvrdila i Anja Aleksić, članica Upravnog odbora Comtrade-a, čije kompanije otvaraju vrata srednjoškolcima u zemlji da se upoznaju sa savremenim poslovanjem i dele znanja svojih stručnjaka kroz predavanja i radionice u Mejkers labovima.

Comtrade već dugi niz godina, od svog osnivanja, pruža podršku i svoju ekspertizu kroz razne aktivnosti i projekte u oblasti obrazovanja, koje je srž našeg društveno-odgovornog poslovanja. Veliki trud kompanije i zalaganje naših ljudi je usmereno na ove ciljeve. Plan i program sa kojim će Comtrade biti deo rada Mejkers labova biće prilagođen i posebno kreiran za svaki izabrani lab i sastojaće se od niza stručnih predavanja, ali i poseta đaka kompaniji na lokacijama na kojima imamo svoje kancelarije. Izabrali smo najbolje predavače, ljude koji imaju značajno znanje i iskustvo, kao i sposobnost da ih prenesu na nove generacije. To su eksperti iz oblasti softverskog i sistem inženjerstva i biznis analitičari, kao i drugi stručan kadar koji će podstaći mlade talente i buduće lidere na dalje usavršavanje. Dragim đacima i nastavnom kadru Tehničke škole u Mladenovcu želimo puno uspeha i srećan početak rada u ovoj inspirativnoj učionici, kaže Anja Aleksić.

Novi smer i nove prilike za mlade u Mladenovcu

Mejkers lab u Tehničkoj školi u Mladenovcu donosi i novine kada je reč o nastavnom programu i planu. Naime, ovog puta učionica budućnosti u sastavu će imati i video montažni studio u kome će se izvoditi nastava iz predmeta Tehničar multimedije što će omogućiti učenicima da steknu znanja iz oblasti audio i video tehnike. Na ovaj način, kroz aktivnosti u vannastavnim programima, mladi će imati priliku da se upoznaju sa veštinama za 21. vek, ali i da nadograde već postojeće koje stiču u okviru redovne nastave.

Mladenovac kao plodno tlo mladih preduzetnika i njihovih ideja

Na zvaničnom događaju predstavile su se i dve učeničke kompanije prepoznate po uspesima kako na nacionalnom tako i na evropskom nivou.

Predstavnik Sixth sense tima Petar Milanović govorio nam je o uređaju za slepe i slabovide osobe zahvaljujući kom su u 2019/2020. godini osvojili prvo mesto na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Beogradu, kao i  treće mesto u kategoriji Nagrada publike na Takmičenju za najbolju učeničku kompaniju Evrope. Tu se spisak uspešnih priča ne zaustavlja. Mladi Mladenovčani iz Tehničke škole pokazali su se i na republičkim takmičenjima  iz mašinstva i tekstilstva, ali i iz elektrotehnike.

Planirano otvaranje još šest Mejkersa do kraja godine

I dok se novi Mejkers labovi otvaraju, u Čačku, Leskovcu, Vršcu, Zaječaru, Ruskom Krsturu, Knjaževcu, Beogradu i Šapcu (već otvorenim Mejkers labovima) učenici i nastavnici kreiraju rešenja i rade na inovativnim projektima, ali i planiraju naredne aktivnosti za novu školsku godinu. Priliku da razvijaju svoje kapacitete u okviru inovativnih laboratorija, imaće još šest škola u Srbiji do kraja godine.