Kroz projekat „Preduzmi ideju” predstavljen vodič „Uvod u Blokčejn”

Zajedno sa Srpskom blokčejn inicijativom organizovali smo panel Ko je čuo za blokčejn? na kom je predstavljen vodič Uvod u Blokčejn, kreiran u okviru projekta Preduzmi ideju, koji sprovodimo uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Na panelu koji je okupio predstavnike blokčejn zajednice, organizacije podrške startapima i studentske organizacije učestvovali su: Ivan Bjelajac, vlasnik i suosnivač MVP Workshop-a, Aleksandar Matanović, osnivač i vlasnik ECD kriptomenjačnice, Branko Urošević, redovni profesor i osnivač master programa iz oblasti Računarskih finansija (MCF) na Računarskom fakultetu i Jovan Milovanović suvlasnik Finspot-a i kreator prvog digitalnog tokena u Srbiji. Panel je moderirala Emilija Vuković, predsednica Srpske blokčejn inicijative.

Dokument, koji je nastao kroz saradnju sa Srpskom blokčejn inicijativom, daje uvid u osnove blokčejna, kao revolucionarne tehnologije koja je svojom pojavom promenila tradicionalno razumevanje finansija i drugih sistema. Šta je to blokčejn? Koji su njegovi osnovni principi? Kako investirati u blokčejn i šta budućnost donosi u tom kontekstu? Ovo su samo neka od pitanja, čiji su odgovori dostupni u vodiču.

Uvod u Blokčejn namenjen je svakome ko želi da se upozna sa osnovnim pojmovima onoga što nam donosi Web3. Ovaj sažeti vodič napravljen je na predlog Inicijative „Digitalna Srbija” sa idejom da neko ko želi da stekne znanja u ovoj oblasti, zna odakle da počne. Autor vodiča Aleksandar Matanović, osnivač i vlasnik ECD kriptomenjačnice ima više od deceniju iskustva u industriji, a takođe je konsultant i edukator u oblasti kriptovaluta i blokčejn tehnologije. U vodiču ćete videti zašto blokčejn može da se uporedi sa mrežom za tenis, šta su javni a šta privatni lanci, kako funkcioniše bitkoin, koje su prednosti a koje mane blokčejna, kao i objašnjenje šta je NFT. Ovaj vodič idealna je polazna tačka za ulazak u Web3 jer na jednostavan način objašnjava komplikovane pojmove“, objasnila je Emilija Vuković predsednica Srpske blokčejn inicijative.

Ističući značaj ovakvih inicijativa, učesnici panela razgovarali su o mogućnostima koje blokčejn tehnologija nudi, njenoj inovativnoj prirodi, kao i o načinima za približavanje ove teme širem krugu korisnika.

„Siguran sam da će ovaj vodič biti interesantan različitim ciljnim grupama i da će im olakšati razumevanje složenih procesa i pojmova na koje inače asocira ova tehnologija. Ovo je samo jedan od prvih koraka; u narednom periodu planiramo različite aktivnosti, programe i edukativne sadržaje koji će otvoriti prozor u blokčejn za sve zainteresovane“, rekao je direktor naše Izvršne kancelarije i projekta „Preduzmi ideju”, Nebojša Bjelotomić.

Vodič je dostupan za besplatno preuzimanje na sajtu projekta Preduzmi ideju — preduzmi.rs.