Ekonomist: Neočekivani tehnološki uspon u Srbiji

Novo izdanje Ekonomista donosi tekst u kome u fokus stavlja uspeh tehnoloških kompanija u našoj zemlji i ističe da „digitalna revolucija konačno stiže u Srbiju“. Britanski nedeljnik izdvaja impresivne podatke o izvozu domaćeg IT sektora, pozitivno ocenjuje napredak u obrazovnom sistemu i izdvaja blokčejn i industriju video-igara kao značajne elemente našeg digitalnog ekosistema.


Iz razgovora sa našim direktorom Nebojšom Đurđevićem i programskom direktorkom za startap ekosistem Zojom Kukić, britanski novinar izdvojio je podatak da IT nosi oko 6% srpskog bruto društvenog proizvoda i da u ovom sektoru radi oko 45.000 ljudi. Kao ilustracija rasta koji ova industrija ostvaruje, u tekstu je naglašen prošlogodišnji izvoz od 1.4 miliona evra što je skok od 55% u odnosu na 2017. godinu.

Izdvojeni primer uspešne tehnološke kompanije u Srbiji je naša članica Nordeus koji se bavi proizvodnjom video-igara, a u fokusu autora teksta je i beogradski Razvojni centar kompanije Majkrosoft koja je takođe u članstvu naše organizacije.

Ekonomist u pozitivnom svetlu prenosi i značajno ulaganje u digitalnu infrastrukturu, regulativu i obrazovni sistem kako bi se podržao dalji razvoj ove industrije. Britanski nedeljnik posebno skreće pažnju čitalaca na dva sektora srpskog digitalnog ekosistema – blokčejn i industriju video-igara.

Novinar tekst počinje utiskom o izuzetno zagađenom vazduhu u Beogradu, a završava ga osvrtom na činjenicu da važan činilac zelenog razvoja Evrope može da bude baš u Srbiji. Naime, Ekonomist ističe da se kod Loznice nalazi jedna od najvećih evropskih rezervi litijuma neophodnog za razvoj električnih automobila kao ekološkog prevoznog sredstva budućnosti.

Ekonomist je jedan od najrelevantnijih i najuticajnijih nedeljnika namenjen poslovnim ljudima u preko 200 zemalja.