Počela Javna rasprava o Strategiji razvoja startap ekosistema

Nakon što smo prethodnih meseci zajedno sa više od 30 predstavnika privrede, državnih institucija i civilnog sektora radili na pripremi Strategije razvoja startap ekosistema Srbije za period od 2021. do 2025. godine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je otvorilo Javnu raspravu o ovom važnom dokumentu.


Predlog Strategije obuhvata prioritetne politike za unapređenje okvira za poslovanje startapa, mehanizma finansiranja startapa i jačanje podrške i lokalne povezanosti u startap ekosistemu. Pored toga, predloženi dokument obuhvata i podizanje startap-preduzetničkog kapaciteta kroz formalne i neformalne obrazovne programe, kao i promociju startap kulture i globalne prepoznatljivosti našeg ekosistema.

Celokupan dokument rezultat je rada 38 predstavnika privrede, državnih institucija i civilnog sektora koji su aktivni učesnici i poznavaoci prilika  u domaćem startap ekosistemu. Takođe, da bismo kreirali neophodne formalne i sistemske mehanizme koji postavljaju temelje za stratešku podršku ubrzanom razvoju u ovoj oblasti, u proces izrade uključili smo i više od 100 zainteresovanih predstavnika startap ekosistema kroz neformalne razgovore, ali i formalni proces Javnih konsultacija održanih od 5. do 24. maja ove godine. 

Javna rasprava je još jedna prilika da se utiče na sadržaj finalnog dokumenta Strategije i predlože unapređenja teksta, te građani i stručna javnost mogu da se uključe i pošalju svoje predloge do 3. novembra 2021. godine