Podacima protiv Korone — poziv za udruživanje data science inicijativa

U četvrtak, 9. aprila u 18č. održaće se online meetup kako bi se predstavili različiti data science projekti na kojima različiti akteri domaće IT zajednice rade povodom COVID-19 pandemije sa ciljem da se ove inicijative ojačaju kroz dodatne ljudske ili druge resurse


Proteklih nedelja u odgovoru na COVID-19 pojavio se veliki broj inicijativa različitih zajednica širom sveta, pa tako i u Srbiji — od komšijske pomoći ugroženim sugrađanima do 3D štampe medicinske opreme. Kako bi se identifikovale, udružile i dodatno podržale različite inicijative iz IT zajednice, zajedno sa UNDP Srbija i Data Science Srbija organizujemo virtuelni meetupPodacima protiv Korone” u četvrtak, 9. aprila u 18 časova.

Na ovom susretu će biti predstavljene inicijative i ideje koje kroz podatke pomažu u rešavanju trenutne situacije usled COVID-19 pandemije, ali i nude predloge za rešavanje posledica koje će se tek videti u budućnosti.

Ovaj online meetup namenjen je onima koji bave naukom o podacima i koji:

  • su već pokrenuli svoje projekte povodom COVID-19 pandemije,
  • imaju ideju kako upotrebiti podatke i planiraju da na njoj rade ili,
  • žele kroz svoje vreme i kreativnost da podrže postojeće inicijative.

Kroz ovaj meetup, osim pomoći u koordinaciji među data science zajednicom, kao organizatori želimo da vidimo na koji način možemo da podržimo pojedinačne projekte i omogućimo njihovu bržu i efektivnu realizaciju.

Prijave na meetup su obavezne i nalaze se na sledećim linkovima:

  • Ako imate svoju ideju ili već pokrenuti projekat, prijavite se OVDE.
  • Ako želite da čujete sve ideje, prisustvujete meetup-u, aktivno se priključite diskusiji i na taj način pružite podršku, prijavite se OVDE.

Rok za one koji imaju sopstvene ideje i žele da ih predstave zajednici je 7. april, dok su prijave za druge učesnike otvorene do dana meetup-a.

Kako organizatori mogu da podrže inicijative?

UNDP Srbija pruža podršku državi na različite načine i zainteresovan je za partnerstva sa organizacijama koje mogu da pomognu u hitnom odgovoru na zdravstvenu krizu, pruže podršku posebno ugroženim grupama, olakšaju sagledavanje uticaja krize na različite društvene grupe i pomognu oporavku društva i privrede u budućnosti.

Inicijativa „Digitalna Srbija”  aktivno pomaže u novonastaloj situaciji kroz koordinaciju domaćeg IT sektora da pomogne državi u ključnim izazovima, a data science projekte koji se prijave može podržati resursima organizacije i članstva, među kojima su veliki broj IT kompanija, ali i vodećih korporacija iz različitih oblasti (od telekoma i banaka do medija).

Data Science Srbija planira da oko ove inicijative okupi sve članove zajednice, kako pojedince tako i kompanije i da pruži podršku vezanu za eventualnu realizaciju i promociju iznetih ideja ili projekata.