Objavili smo Skener digitalne privrede, izveštaj o uticaju pandemije na domaći digitalni ekosistem

Skener digitalne privrede je izveštaj koji pokazuje prve rezultate istraživanja o uticaju pandemije COVID-19 na domaći digitalni ekosistem. Ovaj izveštaj daje kvalitativnu i kvantitativnu analizu posledica na različite segmente digitalne privrede — od domaćih i stranih digitalnih kompanija koje posluju u Srbiji, preko startapa i frilensera, pa do toga šta se dešava sa digitalnim projektima u tradicionalnim industrijama. Pogledajte izveštaj.


Naš direktor Nebojša Đurđević ukazuje na važnost saznanja koja ovaj izveštaj donosi svima onima koji rade u ovom sektoru privrede ili se bave njegovim razvojem, poput međunarodnih organizacija i državnih institucija.

„Na osnovu ovih informacija, svi relevantni igrači u digitalnom ekosistemu moći će da kvalitetnije planiraju svoje programe za oporavak digitalne privrede, ali i šire ekonomije. To je svakako ono što ćemo i mi u Inicijativi „Digitalna Srbija” uraditi,” kaže Đurđević.

Sve prikupljene podatke analizirali su članovi našeg tima uz podršku jedne od najprestižnijih konsultantskih kuća na svetu, PwC, koja je i naš član.

„Izuzetno je važno da se u narednom periodu predstave specifični podsticaji koji bi bili usmereni na sektore sa značajnim rastom u prethodnim godinama, kao i sektore koji će omogućiti dobro pozicioniranje Srbije u novonastalim podsegmentima tržišta koje je pandemija kreirala. Naš fokus je upravo zbog toga bio na digitalnom sektoru koji je ključan za trenutne procese poslovnih transformacija, kao i zbog činjenice da se ovaj sektor brže oporavljao nakon kriza,” kaže Tanja Kuzman jedna od autorki izveštaja i menadžerka za startape i korporativne inovacije u kompaniji PwC.

Do sada je u istraživanju učestvovalo više od 300 predstavnika domaće digitalne privrede, s tim da se prikupljanje podataka vrši i dalje kako bi rezultati bili redovno ažurirani.