Kako algoritmi upravljaju svetom: Spasavaju nam živote, zarađuju novac i znaju šta volimo

Od onlajn kupovine do upravljanja aerodromskim pistama, algoritmi su svuda u savremenom životu. Oni stoje iza uspeha tehnoloških giganata poput “Gugla”, i spasavaju živote tako što pacijente spajaju sa odgovarajućim donatorima organa. Kao magija, ove nevidljive matematičke procedure daju brze i tačne odgovore na niz složenih problema.

Na svom najjednostavljenijem nivou algoritam je konačan niz instrukcija, kao što su dijagram ili recept za hranu, koji se mogu pratiti kako bi se rešili određeni problemi. Zahvaljujući njima postoji neverovatna raznovrsnost komplikovanih zadataka koje naši kompjuteri mogu da vrše. Kako kompjuteri, mobilni telefoni i tableti zauzimaju sve važnije mesto važniji u našim životima, tako i algoritmi postaju sve važniji. Pa kako ti tihi, nama nevidljivi postupci najčešće izraženi u računarskom kodu, korak po korak utiču na naše živote?

Pretraživanje 

Na svetu ima više od milijardu veb stranica, ali korišćenje pretraživača kao što su „Gugl“ i „Bing“ nam daje rezultate u delićima sekunde. To je moguće samo zbog algoritama. Oni su transformisali naše živote tako što sortiraju prostranost interneta i daju nam relevantne, trenutne rezultate.
PageRank (rangiranje stranica) je jedan takav algoritam. On funkcioniše tako što će svakoj veb stranici dati vrednost zasnovanu na tome koliko je drugih stranica povezanih sa njom, odnosno vode do nje linkom, i na tome koliko su dobro rangirane te druge stranice.
Dobri algoritmi vrede milijarde dolara tehnološkim gigantima – RageRank je izuzetno važan za „Guglov“ uspeh. Zahvaljujući algoritmima sajtovi kao što su „Amazon“, Jutjub“ i „Netfliks“ mogu da „znaju“ koji njihovi proizvodi ili sadražj  bi mogli da vam se dopadnu. Zbog toga što su zaslužni za uspeh i profitabilnost sajtova,oni su dobro čuvana tajna.

Letenje 

Upravljanje velikim aerodromima postaje efikasnije korišćenjem algoritama. Obezbediti da stotine aviona i hiljade putnika budu na pravom mestu u pravo vreme, a da ne pominjemo osoblje aviona i aerodroma, gorivo, obroke i prtljag, postalo je suviše složeno za ljude. Ali računari mogu da vrše ovaj važan posao koristeći algoritme. Oni takođe pomažu u bezbednosti aerodroma koristeći algoritamsku detekciju lica.

Beograd 12.09.2018, blokada aerodroma Nikola Tesla zbog tehnickog kvara egipatskog aviona koji je prinudno sleteo, aerodrom, guzva RAs foto Milan Ilić

Zarađivanje novca 

Talentovani matematičari rade u finansijskom sektoru gde stvaraju moćne algoritme. radicionalno, investicione odluke bile su zasnovane na istraživanju i intuiciji, ali sada njima upravljaju algoritmi. U „algoritamskoj trgovini“, algoritam se direktno uključuje u elektronsko tržište, a trgovanje se odvija bez ljudske intervencije. U promenljivim i kompleksnim tržištima, algoritmi mogu da predvide gde može da se zaradi najviše novca, brže i preciznije od bilo kog čoveka.

Umetnost pisanja

Mogu li nas algoritmi sve napraviti umetnicima? Oni se već koriste se za stvaranje muzike, pisanih i umetnčkih dela, koje ni mnogi stručnjaci ne mogu razlikovati od originala. Algoritmi za novinarstvo se već koriste za pisanje vesti.

Spasavanje života

Moć algoritama već spasava živote tako što spajaju pacijente sa donatorima bubrega, ali oni će ubrzo moći i da pomažu neurohirurzima da mapiraju tumore na mozgu, što će lečenje učiniti preciznijim i efikasnijim.

BEOGRAD 12.01.2017. Decija klinika Tirsova, Transplatacija bubrega, aparat za dijalizu RAS foto Predrag Dedijer

Marketing

Koristimo algoritme detekcije lica svakodnevno kada tagujemo nekoga na društvenim mrežama, a sada se ti isti algoritmi razvijaju za upotrebu u prilagođenom marketingu u realnom vremenu. Ideja je da, dok pojedinac hoda prema nekom bilbordu, na njemu se prikazuju neke konkretne reklame, namenjene upravo njemu. Kamere i algoritmi detekcije lica omogućavaju kompjuterima da precizno utvrde pol, rasu, starost, pa i identitet potencijalnog kupca reklamiranog proizvoda ili usluge.

Algoritmi su ovde da ostanu. Možda smo do sada bili blaženo nesvesni njihovog prisustva, ali kako računari postaju moćniji i matematičke operacije koje ih pokreću postaju naprednije, njihov uticaj na sve aspekte naših života biće neizbežan.

Bbc.co.uk/I. Kešanski. Tekst realizovan u saradnji sa Ringier Axel Springer.