Tech lead

Kako da postanem tech lead?

piše: Slađana Tufegdžić, tech lead, Levi9

Šta radi tech lead?

Tech lead je osoba zadužena da predlaže tehnička rešenja za probleme i da mentoriše ljude u timu. Po pravilu je to neko najvišeg senioriteta, sa dosta znanja i iskustva koja omogućavaju predlaganje arhitekture i rešenja, ali i neko ko ima i soft skills kako bi na najbolji način osposobio i osamostalio druge članove tima.

Kako početi?

Uvek se počinje od juniorske pozicije. Sa sticanjem tehničkog znanja i iskustva se prelazi u medior, odnosno senior programera/inženjera. Na kraju dolazi inicijativa za preuzimanje više odgovornosti, prenosa stečenog znanja i na neki način vođenja i usmeravanja ostalih.

Koje su veštine potrebne za ovaj posao?

Veliko tehničko znanje iz neke oblasti (Frontend, Backend, DevOps, QA…), radoznalost, razumevanje šire slike, inicijativa, razumevanje ljudi i njihovih potreba, motivacija, komunikacione veštine.

Koji fakultet treba da završiš da bi radio kao tech lead?

Iz mog iskustva, najbolji tehnički fakulteti za ovu poziciju su Elektrotehnički fakultet, Matematički fakultet, Fakultet organizacionih nauka i Računarski fakultet u Beogradu, kao i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Mišljenja sam da se na fakultetu stiču bazična znanja, a da od osobe zavisi dalji napredak. Kojigod fakultet da upišete nećete pogrešiti. Važno je da što više sami učite i otkrivate, budete radoznali, povezujete informacije…

IT industrija je dovoljno velika da ima gomila oblasti i uvek možete da se prebacite u drugu i učite nešto novo. Kako u životu, tako i u poslu, što više znanja i veština, to bolje.