DevOps

Kako da postanem DevOps?

piše: Boris Bibić, DevOps inženjer, Vega IT

Šta radi DevOps?

DevOps inženjeri pomažu klijentima u saradnji sa developerima i ostalim članovima tima, da ostvare idejno rešenje — bilo to aplikacija ili nešto drugo. Najčešće su zadaci vezani za osmišljavanje i kreiranje infrastrukture (kako na cloud-u tako i on-prem), ubrzavanje procesa developmenta putem automatizacije (pipelines, infrastructure as code, platform as code), kao i briga o infrastrukturi i okruženju na kojima se proizvodi plasiraju.

Kako početi?

Interesovati se i postavljati pitanja su najbolji prvi korak. Način učenja i edukacije je dosta individualan. Neko preferira dokumentaciju ili YouTube, a neko tutorijale sa sajtova kao što je Udemy. Najefektivniji način je onaj koji kombinuje teoriju sa puno praktičnog rada, jer će se teorija bez prakse brzo zaboraviti.

Ja volim da oblasti DevOps-a podelim u celine, i izaberem jedan alat/jezik/operativni sistem, koji će mi pomoći da najlakše savladam osnove i razumem teoriju toliko da mogu da odradim samostalno praktičan zadatak iz date oblasti. Kada uspem da razumem osnove date oblasti dovoljno da mogu da čitam i razumem dokumentaciju, onda prelazim na sledeću oblast ili se specijalizujem u istoj radeći konkretne zadatke.

Koje su veštine potrebne za ovaj posao?

Neke od veština su: poznavanje tehničkog domena, logičko razmišljanje, znatiželjnost, poznavanje engleskog jezika, upornost, problem solving razmišljanje i komunikacija.

Koji fakultet treba da završiš da bi radio kao DevOps?

DevOps inženjeri su osobe koje dolaze sa tehničkim predznanjem, stečenim ili na tehničkim fakultetima (Fakultet tehničkih nauka, Elektrotehnički fakultet, Prirodno-matematički fakultet…) ili radom u industriji (kao developeri ili kao administratori sistema). Tehnički fakultet je dobro završiti jer stičete znanje iz širokog spektra oblasti (internet i mreže, baze podataka, virtuelizacija, programski jezici, software development) i naučite da samostalno rešavate probleme.

To ne znači da neko ko nije završio tehnički fakultet i ne poznaje ove oblasti ne može to da radi, ali znanje iz istih je i više nego poželjno.