Viktorija Šimon

Šta radi projektni menadžer?

piše: Viktorija Šimon, Vega IT

Kako izgleda jedan tvoj radni dan?

Većina mojih radnih dana je vrlo dinamična i nepredvidiva. Kada ujutru dođem u kancelariju, nisam sigurna tačno kako će se taj radni dan i završiti, šta će se desiti, kao i sa kojim izazovima ću se susresti.

Većina dana mi uglavnom prođe tako što sam na raznim pozivima, kako sa mojim PM (Project Management) timom, a tako i sa različitim development timovima. Pored toga, kao Project Manager obično vodim u isto vreme nekoliko projekata, gde svaki od njih iziskuje određeno vreme da se provere određeni parametri, da se iskomunicira sa timom da li sve ide po planu ili je timu potrebna određena pomoć, uvek postoji nešto što je potrebno iskomunicirati sa klijentima, organizovati, itd.

Kako izgleda okruženje u kom radiš ? Kada krene radni dan šta vidiš oko sebe, čime i kime si okružen?

Prostor u kom mi se nalazi primarna kancelarija se prostire na tri sprata, gde su kancelarije i konferencijske sale podeljene staklenim portalima, što znači da je sve vrlo transparentno i imam priliku da vidim sve kolege u prostoru. Ono što mi je omiljeno je to što imamo tobogan, te koristim baš svaku priliku da se njime i spustim, što mi svaki put izmami osmeh na lice.

Pored toga, u Novom Sadu imamo još nekoliko kancelarija, tako da s vremena na vreme vrlo rado posetim svoje kolege sa kojima sarađujem na projektima. Svaki prostor je karakterističan za sebe i ponekad prija prekinuti svakodnevnu rutinu promenom kancelarije.

Koja sredstva za rad koristiš?

Koristim lap top, kao i jedan dodatan monitor. Kada sam počela da radim, nisam shvatala zašto bi mi dodatan monitor bio potreban, međutim nisam bila svesna koliko će mi to značiti kada krenem da multitaskujem.

Koje softvere koristiš?

Postoje određeni kompanijski softveri koje koristimo u svakodnevnom radu, a pored toga koristim Trello, Jira-u, Figma-u…

Kako izgledaju projekti na kojima radiš?

Kao i moj radni dan – dinamični 🙂 S obzirom na to da radim u Websites timu, projekti na kojima radim se uglavnom svode na izradu veb-sajtova.

Klijenti, zahtevi, dizajn, rokovi se razlikuju od projekta do projekta, tako da samim tim svaki projekat je zaista priča za sebe, nikada ne možemo da predvidimo šta nas čeka, šta nepredvidivo se može desiti, a moj zadatak je da moji timovi prevaziđu sve poteškoće koje nam se nađu na putu i da se projekti završe uspešno i u dogovoreno vreme.

Šta najviše voliš na svom poslu?

Moj posao ne bi izgledao ovako kako izgleda da nema mojih kolega, odnosno ljudi koji me svakodnevno okružuju i sa kojima sarađujem. Pored toga, volim tu svakodnevnu dinamiku, koja mi ne dozvoljava da mi posao dosadi. I treće, volim što imam priliku konstantno da učim i razvijam se.