Tatjana Ivošević

Šta radi menadžer razvoja proizvoda?

piše: Tatjana Ivošević, Inspira grupa

Kako izgleda jedan radni dan?

Kao product manager/razvojnik dan započinjem sa „daily” sastankom sa mojim timom. Tu prelazimo šta smo to uspeli da uradimo juče i dogovaramo se šta ćemo to da uradimo danas, kako bismo proizvod razvili u dogovorenom vremenu. Nakon toga se vraćamo na radno mesto, gde obično pogledam važne „brojke” odnosno metrike kroz koje pratimo uspeh našeg sajta na dnevnom nivou (koliko smo posetilaca imali na sajtu, koliko njih je kliknulo na dugme, koliko njih je zapelo sa popunjavanjem profila). Zatim slede sastanci sa ljudima iz biznisa, kako bismo proizvod uspešno plasirali na tržište i kako bi naša ciljna grupa brzo došla do vrednosti za problem koji je imala (donosimo odluke šta je najbolje da uradimo sledeće, kako da kampanje usmerimo tako da dođu do što više ljudi koji imaju ovaj ili sličan problem, na šta prvo treba da se fokusiramo itd.). Ostatak dana provodim u „tiketing sistemu“ (ovde programerima i dizajnerima zadajemo zadatke za sledeće dve nedelje), gde testiram ono što je tim odradio u međuvremenu i prioritetizujem zadatke za sledeći dan.

Ovako otprilike izgleda jedan naš dan, iako se jedan dan zapravo može razlikovati u odnosu na drugi i to je ono što je zaista kul u ovom poslu!

Kako izgleda okruženje u kom radiš? (Kada krene radni dan šta vidiš oko sebe, čime i kime si okružen?)

Razvojnik ne bi bio razvojnik bez svog razvojnog tima. I dan počinjem upravo sa njima! To je tim koji čine tri celine: product/razvojnici, dizajneri i inžinjeri/programeri. Zajedno razvijamo rešenja na sajtu za potrebe naše ciljne grupe i naše korisnike. To je jedan „open space“ u kom pored nas sedi još pet razvojnih timova + kolege iz biznisa, marketinga, prodaje itd. Zaista jedno dinamično okruženje! Ovaj način organizacije prostora omogućava nam neposrednost, kao i mogućnost da se pridružimo šalama, koje obično krenu u toku dana. Tako da ako mogu da opišem okruženje u kom radim, rekla bih da je to jedna vesela ekipa i prostor u kojem možemo dozvoliti sebi da radimo uz osmeh!

Koja sredstva za rad koristiš (hardver)?

Za posao product manager-a nije potrebno mnogo od opreme. Za rad koristim dva monitora + laptop, obzirom da često upoređujem ili je potrebno da mi više tabova bude otvoreno kako bih izvršila neki zadatak. Pored toga imam tastaturu, miš i jedan „dock“ čisto radi „cable managenement-a“ haha.

Koje softvere koristiš?

Što se tiče alata koji se koriste, to zavisi od firme do firme i navika na koje su zaposleni naučeni, tako da se oni od biznisa do biznisa mogu razlikovati, ali hajde da pokrijem neke:

  • Za komunikaciju najčešće koristimo Microsoft Teams, Outlook, a po potrebi Discord ili Zoom.
  • Za tiketing sistem, dokumentaciju i kolaboraciju koristimo JIRA, Miro Board, Figma, MS Office itd.
  • Za agregiranje i obradu podataka koristimo Google Analytics, interna rešenja, a po potrebi phpmyadmin za SQL upite.
  • Za prikupljanje odgovora od korisnika koristimo HotJar, Google Forms, Figmu ukoliko idemo uživo da testiramo rešenje sa njima itd.
  • Za Roadmap-e korstimo JIRA, Miro Board, Google Sheets itd…

Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da znanje programiranja nije neophodno da biste radili kao PM. Bitno je poznavati pozadinsku logiku iza neke funkcionalnosti, tu i tamo izvući neki podatak iz baze, ali nije neophodno ništa više od toga.

Kako izgledaju projekti na kojima radiš?

Projekat na kojem sam trenutno zove se Startuj.com. To je sajt namenjen mladima i trudimo se da budemo tu za sve probleme koje jedan mlad čovek može imati dok se školuje ili traži prvi posao. U skladu sa tim, razvijamo razne projekte koji njima mogu pomoći da što uspešnije startuju svoju karijeru. To su testovi za prijemne, stranice o fakultetima, aktuelnom ponudom poslova za ljude bez i malo radnog iskustva i mnogi drugi. Posao na ovom sajtu jeste zanimljiv i dozvoljava ti da imaš širinu, a samim tim možeš da dozvoliš sebi da budeš maštovit i kreiraš rešenja koja će biti kul i savremena!

Šta najviše voliš na svom poslu?

Posao product manager-a je dinamičan i to je nešto što najviše volim na svom poslu. Ovo je pozicija koja nije dosadna, gde ćeš svaki danom učiti i rasti kao osoba u interakciji sa uvek novim informacijama. Mi pokrećemo razvoj proizvoda i imamo mogućnost da damo predloge kako će se rešenje ponašati, kako će izgledati i kada će otići pred korisnike. Što je broj korisnika veći, to je naš posao zabavniji, uzbudljiviji, a sama pozitivna energija, vizija i želja se onda oseti u celom timu, te je zbog toga ova pozicija toliko dobra i zbog toga je toliko volim!