Slađana Tufegdžić

Šta radi tech lead?

piše: Slađana Tufegdžić, Levi9

Kako izgleda tvoj radni dan?

Moj radni dan počinje timskim sastankom ujutru, u pola 10, gde se dogovaramo šta ćemo i kako ćemo da radimo taj dan. Posle toga obično sledi programiranje. U toku dana se obično više puta čujem sa ostatkom tima: ponekad je usaglasavanje sa QA-om, ponekad davanje smernica ostalim programerima. Ponekad imamo druge sastanke, npr. sa klijentima, da im držimo prezentacije za razna tehnička rešenja, pokazujemo progres ili razgovaramo o planovima za naredni period. Levi9 često organizuje i obuke za zaposlene, pa nije retko da pola dana provedem tako.

Kako izgleda okruženje u kom radiš?

Ja volim da radim od kuće tako da radim za svojim radnim stolom 95% vremena. Namestila sam sebi mali kutak, pored prozora, odakle obično radim. Moji ukućani isto rade od kuće, tako da pijemo jutarnju kafu i ručamo zajedno.

Koja sredstva za rad koristiš?

Ja koristim samo računar, MacBook Pro. Nemam ni miš, ni tastaturu, jer su mi dovoljni oni na računaru. Ne koristim ni monitor. Kada putujem, samo spakujem laptop i spremna sam za rad sa bilo kog mesta na kom imam domet 😊.

Koje softvere koristiš?

Razne softvere koristim. Za programiranje mi treba Terminal, IntelliJ IDEA (ako radim u Javi), Docker Desktop, Lens. Aplikacije za email, Word, Excell i druge tog tipa se podrazumevaju. Kada crtam dijagrame, koristim Draw.io. Teams nam sluzi za komunikaciju. Ponekad, u zavisnosti od projekta, koristim i druge aplikacije, specifične za to što radim, kao Talend, ali ovo što sam navela je najčešća situacija.

Kako izgledaju projekti na kojima radiš?

Projekti su razni. Uglavnom je pravljenje od početka nekog softverskog rešenja za klijente. Svi su na cloud-u, uglavnom je to AWS. Ponekad su projekti da monolitnu aplikaciju razbijemo na mikroservise, neke su bile pravljenje kompletnog SaaS rešenja. Projekti su šarenoliki, npr. matching platforma sa poređenjima i preporukama, aplikacija za osiguravanje automobila sa polisama i štetama, igrica za lakše upoznavanje ljudi sa kompanijom…

Šta najviše voliš na svom poslu?

U svom poslu najviše volim šarenolikost projekata, razne tehničke izazove sa kojima se susrećemo, analiziranje i iznalaženje najboljeg rešenja. Jako mi se sviđa sloboda i kreativnost koju moj posao donosi. Ponekad se desi da me neki problem drži budnom do kasno uveče, ali mi se sviđa konstantno učenje i prenošenje znanja.