Miloš Garunović

Šta radi softverski inženjer?

piše: Miloš Garunović, Devtech

Kako izgleda radni dan?

Sticajem okolnosti poslednjih godina radim najviše od kuće, pa ustajem 15-20 minuta pre no što krenem da radim. Radni dan mi počinje inače prelistavanjem mejlova i poruka koje su stigle od juče, a nakon toga otvorim svesku da vidim šta imam za danas da radim. U toku dana imam možda jedan do dva sastanka, nekad ni jedan, što mi daje fleksibilnost da se organizujem kako god mi odgovara. Radim koliko mogu bez ometanja, uz povremene pauze da proteglim noge, jedem, vežbam ili sviram. Radno vreme trudim se da zavrsim najkasnije oko 17h, tada zapišem dokle sam stigao i šta mi je ostalo za sutra.

Kako izgleda okruženje u kom radiš? (Kada krene radni dan šta vidiš oko sebe, čime i kime si okružen?)

Kada smo krenuli da radimo od kuće, odlučio sam da uložim malo više u opremu: sto, stolica, zvučnici (jer se bavim i muzikom), monitor….Na poslu je kao open space, tako da sedimo gde ima mesta. Generalno se organizujem sa kolegama sa kojima sam blizak da budemo u neposrednoj blizini. Pored monitora, na poslu mi ne treba ništa spektakularno jer sve svoje nosim — slušalice i tastaturu na koje sam navikao.

Koja sredstva za rad koristiš (hardver)?

Za posao koristim Dell Vostro koji ima i7, 32GB RAM-a i 512 NVMe disk. Za lične potrebe, pošto programiram i za sebe neke stvari, koristim Macbook Pro. Pored toga imam Mi Ultrawide 34″ monitor, Logitech MX Masters miš, Satechi tastatura, Audio Technica M40x slušalice, Focusrite Scarlett 4i4 zvučnu kartu i Presonus Eris E5 XT zvučnike. Većina toga se kači ili preko bluetooth-a (u slučaju tastature i miša) ili preko jednog USB C kabla koji ide u HUB, tako da dva laptopa koja imam samo nakačim na jedan kabl u zavisnosti od toga koji koristim i spreman sam za rad.

Koje softvere koristiš?

Pošto većinu stvari radim iz browser-a, odlučio sam se za Brave kao dobru alternativu Google Chrome-u. U njemu se loginujem u Microsoft nalog gde mi je email, kalendar i slično. Dodatno koristimo Jira za organizaciju projekta, BitBucket kao git server. Slack i Microsoft Teams koristimo za komunikaciju i poruke. I najbitnije od svega, za samo programiranje koristim IntelliJ IDEA u kom imam sve dodatne stvari za rad kao na primer rad sa bazom, http klijent, terminal i slično. Koristim još i Spotify jer većinu vremena dok radim slušam muziku.

Kako izgledaju projekti na kojima radiš?

Trenutno radim na projektu na kom vreme provodim dodavajući neke nove funkcionalnosti kako bi olakšali korisnicima rad. Desi se s vremena na vreme da dobijem i neki bug da popravim, što je normalan deo posla. U oba slučaja to je proces koji traje jer je sistem ogroman, treba dosta odluka da se donese, mnogo komunikacije sa ljudima koji su već radili deo toga i slično. Na kraju treba isprogramirati i testirati to. Projekat se konkretno bavi preprodajom na nivou preduzeća, kao na primer Microsoft licenci za firme.

Šta najviše voliš na svom poslu?

Najviše volim što mogu da se organizujem vremenski kako meni odgovara, izuzev sastanaka koji su fiksni. Pored toga rad sa ljudima i pravljenje novih stvari su uvek lep deo posla. Lepo je isto što firma organizuje razna druženja na svakih nekoliko meseci, pa se tako i vidim sa ljudima koji su i iz drugih gradova ili čak država, a čujemo se često onlajn.