Jasmin Jelača

Šta radi producent video-igara?

piše: Jasmin Jelača, Nordeus

Kako izgleda radni dan?

Na posao dođem među prvima, jer volim da organizujem svoj dan i odradim poslove koji zavise isključivo od mene na samom početku dana. Posle toga imam jutarnji sastanak sa timom, gde pričamo o novostima na projektima i pomažemo jedni drugima da dođemo do najboljih mogućih rešenja za probleme kojima se bavimo. Pozicija producenta je takva da sam u dodiru sa celim timom, tako da sa svima malo popričam i na osnovu tih razgovora ažuriram planove sa najnovijim informacijama. Često to budu i veći sastanci gde timski rešavamo probleme ili pravimo planove za naredni period. Pošto u Nordeusu imamo i dečiju igraonicu, nekada i posle posla ili vikendom dođem sa detetom da se izigramo.

Kako izgleda okruženje u kom radiš? (Kada krene radni dan šta vidiš oko sebe, čime i kime si okružen?)

U Nordeusu imamo 52 kancelarije u koje može da stane 4-6 osoba. One su modularne, što znači da vrata mogu da budu otvorena između kancelarija i time omogućimo lakšu saradnju između ljudi iz tima. Iako radim sa velikim timom i sarađujem sa mnogim pozicijama, u kancelariji sedim sa koleginicom koja se isto bavi produkcijom, i kolegama koje rade kao Product Manager i Game Designer. Pored moje kancelarije sede ostali dizajneri iz tima, i sa druge strane je tim inženjera. Položaj mi je namenski dosta centralan, jer želim da budem okružen timom, kako bih što lakše mogao da upravljam komunikacijom. Dosta vremena provodim i u drugim kancelarijama i na drugim spratovima, jer svuda ima materijala za kvalitetne diskusije.

Koja sredstva za rad koristiš (hardver)?

Najviše vremena provodim na svom Macbook-u. Na stolu imam jedan eksterni monitor, miš i tastaturu. Moram da kažem da sam tu izuzetak, jer većina zaposlenih koristi dva eksterna monitora. Koristim AirPods za slušanje muzike i podcast. Za sastanke i rad od kuće koristim iPad sa olovkom. Imam i Kindle za čitanje knjiga.

Koje softvere koristiš?

Najčešće korišćen alat za mene je Slack, jer moja pozicija podrazumeva čestu i brzu komunikaciju sa ljudima iz tima, ali i van tima. Pored toga, koristim ceo Google Workspace, najviše Gmail, Google Calendar, Docs, Slides i Sheets. Za timsku kolaboraciju, radionice, brejnstorminge i slično koristimo Miro, za mene najbolji alat koji smo otkrili u poslednjih pet godina. To je digitalna platforma za saradnju koja olakšava timsku komunikaciju i upravljanje projektima. Za menadžment projekta i organizaciju rada koristimo Jira-u. Za ličnu organizaciju koristim Trello, do skoro sam koristio Notes aplikaciju iz Apple-ovog ekosistema.

Kako izgledaju projekti na kojima radiš?

Radim na razvoju video igara. To su prilično kompleksni projekti, jer za producenta to podrazumeva koordinaciju tima od više od 20 ljudi, gde svako ima svoju ulogu (artisti, dizajneri, inženjeri, menadžeri proizvoda itd.) i svoj način rada. U timu imamo juniornih i seniornih ljudi, i svaka uloga ima svoje zahteve šta im je potrebno kako bi najkvalitetnije i najefikasnije doprineli projektu. Projekti su nam organizovani u smislene celine, koje doprinose celokupnom proizvodu, sa vremenskim procenama kad se koji projekat završava. Uglavnom kada pričamo o projektima pričamo o feature-ima odnosno novim funkcionalnostima u igri. Nekada to podrazumeva mesec dana dizajniranja, a nekad nije uopšte potreban dizajn već se inženjerski rešavaju problemi. Istovremeno je i izazovno i zabavno raditi na toliko različitim projektima.

Šta najviše voliš na svom poslu?

Utisak koji sam imao pre 10 godina, kada sam se zaposlio u Nordeusu, je isti i danas: svaki dan donosi novi izazov, i svaki dan donosi nešto novo što ću da naučim na poslu. Svaki dan je drugačiji. I svakog dana se radujem razgovorima sa mojim timom, jer imamo sjajne stručnjake koji na kreativan način rešavaju i najteže izazove. To dobrim delom opisuje mentalitet firme, da zajedno savladavamo kompleksne probleme, i da svako od nas konstantno postane bolji kroz to.